Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättscentrum blir en sak för rätten

Påstådda hot mellan byggjobbare, hetsiga diskussioner och en fackligt aktiv anställd som ska ha blivit baktalad, omplacerad till ett förråd i skogen – och till sist avskedad.
Konflikterna kring Skanskas bygge av Rättscentrum blir nu ett fall för Arbetsdomstolen.

Annons
Bygget av Rättscentrum i Örebro är snart klart. Konflikterna som pågått på arbetsplatsen är dock i hög grad levande - i juni tas de upp i Arbetsdomstolen, AD.

I vår avslutar Skanska sitt tre år långa arbete med att bygga Örebros Rättscentrum, byggnaden där polis, åklagarmyndighet, kriminalvård och tingsrätt snart ska flytta in. Om en knapp månad står det stora byggbolaget samtidigt inför en annan domstol, AD, anklagat av facket för att bland annat ha brutit mot både kollektivavtal och medbestämmandelagen, kränkt föreningsrätten och avskedat en ”obekväm” anställd utan giltiga skäl.

Men låt oss ta det från början.

2010 togs de första spadtagen på Norrportens 450-miljonersprojekt Rättscentrum Örebro. Därefter tog det bara några månader innan det skar sig mellan Byggfacket och Skanska. Byggnads vill ha en typ av prestationslön som gäller hela byggtiden, Skanska vill ge en annan sorts prestationslön som tar med även andra aspekter än tid och börjar gälla från oktober 2011, två lagbasar har redan sagt upp sig i protest och till sist går frågan till centrala förhandlingar.

Samtidigt pågår en maktkamp mellan byggjobbare på Rättscentrum.

Svensson, som sitter i bygglagets lönegrupp, vill acceptera Skanskas lönesystem.

Andersson, som är skyddsombud och ansvarig i företagets Medbestämmandegrupp vill fortsätta driva kraven på prestationslön från byggstarten.

De avhoppade lagbasarna dras in i konflikten och tonen blir allt mer hätsk för att snart slå över till hot.

”Kommer du att slå ihjäl mig om jag möter dig på stan?” frågar Svensson.

”Det är klart att jag gör det”, svarar en av hans motståndare.

Under hösten 2011 börjar det också hända saker kring Andersson. Skanska hävdar att han hotat Svensson och förklarar att han ska få nya arbetsuppgifter.

Men han får också, enligt Byggnads, reda på att en Skanska-chef ska ha åkt runt på byggen och berättat att Andersson har en ”gedigen sjukdomsbild” och att ”ingen vill arbeta med honom”.

Det ska även ha hållits en omröstning om Anderssons framtid på arbetsplatsen och Skanska-chefen ska ha berättat att arbets- givaren ”till varje pris” vill få bort honom.

Andersson sjukskriver sig efter händelserna. När han kommer tillbaka blir han omplacerad till ett förråd i skogen i Röcklinge, där han enligt Byggnads, bland annat får ägna dagarna åt att rensa ut gamla pärmar och renovera en rutten bod.

I november samma år väljer Skanska till slut att avskeda honom. För att han hotat Svensson, varit illojal mot företaget och haft samarbetsproblem, säger byggbolaget. För att han var obekväm och ställde krav, säger facket.

– Det har varit en riktig soppa på bygget hela tiden. Andersson var den som var aktiv på arbetsplatsen, det är han som har fått ta smällen. Min personliga uppfattning är att Skanska testar gränserna. Andersson har ställt krav utifrån sin fackliga position och Skanska vill se vilka skäl systemet godtar för att få bort honom, säger Mikael Johansson, ombudsman på Byggnads i Örebro.

Att Andersson ska ha hotat sin kollega skriver facket inte under på – de hävdar att han bara återberättat den ovan nämnda ordväxlingen mellan Svensson och en annan person.

Patrik Ihrstedt, distriktschef på Skanska, delar inte alls den bilden och tillbakavisar starkt anklagelsen att avskedet skulle hänga ihop med lönekonflikten på bygget.

– Personen i fråga har varit en ständig källa till oro på de arbetsplatser han varit på. Hans tidigare uppförande har gjort att han fått flera varningar och en skriftlig erinran. Nu har han hotat en medarbetare och det är fullständigt oacceptabelt på våra arbetsplatser. Därför har vi polisanmält och avskedat honom, förklarar Patrik Ihrstedt.

– Jag kan med absolut säkerhet säga att avskedet inte har någonting med hans fackliga engagemang att göra, fortsätter han.

Vem som har rätten på sin sida avgör AD i mitten av juni.

Norrporten har valt att inte kommentera konflikten.

Fotnot: Andersson och Svensson heter egentligen något annat.

Bygge för 450 miljoner

Rättscentrum Örebro har tagit omkring tre år att bygga och beräknas vara klart i juni i år. Projektet är värt cirka 450 miljoner kronor.

Beställare, byggherre, är fastighetsbolaget Norr­porten, som ägs av pensionsfonderna andra AP-fonden och sjätte AP-fonden. Arkitekt är Yellon, med säte i Jönköping.

Skanska Sverige står för total­entreprenaden, bygger de nya delarna och renoverar de äldre.

Byggnaden har en brutto­area på cirka 20 000 kvad­ratmeter och innehåller bland annat tolv sessionssalar, fyra förberedelserum och en sal med förhöjd säkerhet.

Polis, tingsrätt, kriminalvård och åklagare ska sitta i lokalerna.

Källa: Norrporten

Mer läsning

Annons