Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen köper vårdplatser av privat bolag

Regionen köper 36 vårdplatser för äldre patienter av privata Attendo i Rynningeviken. Köpet tillkännagavs en dag efter att Örebro kommun presenterat sin plan för att ordna fram fler platser.

Annons

Bekymret har pågått länge: Örebro kommun har inte lyckats ta fram tillräckligt med platser åt de äldre patienterna som är färdiga på Universitetssjukhuset (USÖ).

Men i veckan kom en vändning: Örebro kommun presenterade hur organisationen snabbt skulle kunna ordna ett 30-tal platser, bland annat i Ölmbrotorp. Där ingick också en plan för att förbättra vårdplaneringen.

En dag efter att kommunen presenterat sina förbättringar tillkännagav Region Örebro län (tidigare landstinget) beslutet att köpa vårdplatser av privata Attendo.

Rasmus Persson (C), ordförande i Örebro kommuns nämnd för social välfärd, kommenterar:

– Jag kan bara konstatera att regionen köper ungefär lika många platser som fanns med i vår plan. Utifrån att regionen köper de här platserna tolkar jag det som att regionen inte delar kommunens bedömning att vi kommer att kunna lösa situationen.

Det låter som att du riktar skarp kritik mot regionens agerande?

– Nej, men jag tycker att det är befogat att ställa frågor, till exempel varför regionen stänger 76 vårdplatser på USÖ och köper 36 externt.

Rasmus Persson säger vidare:

– Vi har hitintills haft ett bra samarbete mellan regionen och kommunen. Det hoppas jag att vi ska kunna fortsätta ha. Vi behöver hitta gemensamma lösningar för de äldre patienterna.

Han fortsätter:

– I dag fungerar inte primärvården tillfredsställande och det gör att de äldre patienterna åker ut och in på sjukhuset. Det bidrar också till att behovet av platser för de färdigbehandlade ökar.

Jan Olsson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Örebro län, säger att köpet av vårdplatser hos Attendo Rynningeviken beror på det stora behovet som finns. Varje vecka har USÖ ett 70-tal patienter som är färdigbehandlade på sjukhuset och behöver platser.

– Vi välkomnar självklart de platser kommunen kan skapa, men vi behöver fler, säger han och förklarar att platserna på Rynningeviken ska vara för de patienter som mår bättre av att vårdas i en miljö utanför sjukhuset.

Det handlar om att kunna ge bättre vård till de patienter som är färdigbehandlade. Då frigörs samtidigt platser och sjukhuset kan ta emot fler akut sjuka och genomföra fler planerade operationer.

Bakom beslutet i regionstyrelsen stod socialdemokraterna och Miljöpartiet från majoriteten. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet, medan oppositionspartierna i Alliansen och SD stödde det.

Mer läsning

Annons