Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen vill ha el från vindkraften

Region Örebro län hoppas på att kunna utnyttja vinden för att få el. Man har beslutat att utreda möjligheterna att köpa ett vindkraftverk.

Annons
Region Örebro län, tidigare Örebro läns landsting, vill använda mer vindkraftsel.

Sedan några år satsar Kumla och Örebro kommun på vindkraft i det gemensamma bolaget Kumbro Vindkraft AB. Nu vill Region Örebro län också haka på vindkraften. Det gjorde man genom ett beslut i regionstyrelsen på onsdagen.

– För ett år sedan hade vi uppe att vi skall satsa mer på vindkraft i Örebro län, men vi har inte kommit till skott, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen, och fortsätter:

– Nu har vi antagit en avsiktsförklaring där vi ger vår regiondirektör i uppdrag att göra en fördjupad studie tillsammans med Kumbro Utveckling över hur vi skulle kunna jobba ihop med ett vindkraftverk.

Göran Eriksson, vd i Kumbro Vind AB, ett dotterbolag till Kumbro Utveckling, har dock inte hört något om ett sådant uppdrag.

– Jag fick för några minuter sedan reda på att det finns ett inriktningsbeslut. Det är allt jag vet, säger han på torsdagen.

Marie-Louise Forsberg Fransson påpekar dock att man har haft kontakt med ägarkommunerna om det här samarbetet.

– Det har förts diskussioner mellan tjänstemän på kommunledningsnivå i både Kumla och Örebro, säger hon.

Det man har pratat om är att köpa in sig i ett verk, om det låter sig göras, förklarar Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Att köpa in sig i vindkraftsbolaget har dock inte varit aktuellt.

– Vi har gett ett utredningsuppdrag för att se hur vi kan samverka kring vindkraften, och även se om det är juridiskt möjligt och ekonomiskt lönsamt, säger hon.

Hon påpekar samtidigt att ett enigt regionfullmäktige redan tidigare har antagit en klimatplan för verksamheten.

– I planen står att vi ska ha mer vindkraftsel i verksamheten, säger Marie Louise Forsberg Fransson.

När ska utredningen vara klar?

– Vi vill väl ha den så fort som möjligt. Jag antar att det tar hösten att få fram ett underlag, säger Marie-Louies Forsberg-Fransson.

Finns det pengar till ett vindkraftverk?

– I 2013 års investeringsplan avsatte vi 32 miljoner kronor till ett vindkraftverk, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Från oppositionen var man inte lika positiva till beslutet. M, KD och FP reserverade sig.

– Vi har inte budgeterat för att bygga vindkraftverk i alliansens budget. Vi är positiva till att köpa mer miljövänlig el, men vi tycker att någon annan ska äga vindkraften. Det finns andra aktörer som kan göra det på marknaden, säger Anna Ågerfalk (FP), oppositionsråd.

Mer läsning

Annons