Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt vill stötta– inte knacka dörr

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer inte att ringa upp folk i valrörelsen. Han anser att ett lokalt omval ska skötas lokalt.

Annons

Om det har varit fel i ett val ska man ha en möjlighet att korrigera det, och det finns säkert lärdomar att dra om överklagandeproceduren, anser Fredrik Reinfeldt. Men om det ska ändras i någon lag eller tillsättas mer resurser är en fråga som får vänta till efter valet.

– Jag tycker att vi ska ha de här omvalen nu, så får vi diskutera det i efterhand, säger han.

Att besöka Örebro är ett sätt att stödja partikamraterna i valrörelsen.

– Ja, det är väl vad jag kan göra. Att markera en närvaro att detta är betydelsefullt. Det är viktigt i demokratin för väljare att de väljer den som begär deras förtroende. Vi kan vara ett stöd, vi som inte söker mandat att sitta i Örebro kommunfullmäktige. Men vi ska göra det på ett sätt så att vi visar respekt för att valproceduren handlar om att välja dem som lokalt ska företräda dem, säger Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt ska ha fått en telefonlista att ringa när det gäller omvalet i Örebro. Fredrik Reinfeldt tänker däremot inte ringa några samtal.

– Det är väl så att tanken med att ringa är att man ska kunna svara på en fråga, och om jag då får en fråga om hur man tänkt sig kvaliteten i skolan i Örebro, då är det bra om man kan svara på det. Det är jag övertygad om att mina lokala representanter är bättre på, till och med bättre än Håkan Juholt, säger Fredrik Reinfeldt.

Kan valresultatet bli en värdemätare på regeringens arbete?

– I andra länder med mer etablerade mellanval så är det ju det ibland, men jag är osäker på om det får den effekten, säger Fredrik Reinfeldt.

Mer läsning

Annons