Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlägret lockar folk från hela världen

När den Svenska scoutföreningen för första gången arrangerar World scout jamboree är ledordet ”möten”. Scouter från 150 länder är i Kristianstad för att delta i den största Jamboreen som någonsin hållits.

Annons
Litet FN. Ungefär 150 nationer är representerade på World scout jamboree i Kristianstad. De som har rest längst kommer från Nya Zeeland. Men även länder som Angola, Sydkorea och Argentina är på plats. Bild: Jonas Eriksson

”Runt om i världen är olika saker oartigt, till exempel hur man hälsar på varandra eller hur man tackar för maten, men hur ska vi kunna veta det om vi inte kommunicerar med varandra?”. En scoutledare på World scout jamboree pratar inför en skara yngre scouter. Utanför ett tält sitter några pojkar och spelar på muslimska trummor. Två av dem är italienare och det är första gången de spelar på trummorna. Men en pojke från Sri Lanka är mer erfaren och berättar att trummorna är vanliga i hans land. Tillsammans får de till slut till en melodi.

Delar med sig–Det är svårt att lära sig spela, man måste känna musiken, säger Pulasthi Prasanna Panamagama från Sri Lanka.

Vart man än går på World scout jamboree ser man ungdomar från olika länder som pratar med varandra och delar med sig av sina kulturer.Det är 39 000 deltagare och ledare på lägret, som hålls på ett fält lika stort som 800 fotbollsplaner. Nio olika religioner är representerade och tält från varje religion är uppställda i en cirkel. I tälten får man veta mer om religionerna men man kan också delta i gudstjänster eller be en bön. Alla länderna har tält där de berättar mer om sin kultur eller där de lagar traditionella maträtter från sitt land.

Shoppa i mittenMitt i lägret finns en Jamboree shop, där säljs allt från T-shirtar och fleecetröjor till vattenflaskor och kåsor. Shoppen omsätter tre miljoner kronor om dagen och tar in ungefär 700 personer åt gången.

–T-shirts och vattenflaskor säljs det mest av. Vi har redan sålt slut på massor av saker, säger Brenda Ligtvoet från Nederländerna som jobbar ideellt i shoppen.

Scouterna finns i 161 länder i världen– Grunden är densamma i alla länder – learning by doing – men förutsättningarna är lite olika i olika länder, säger presschefen Martin Ruist och fortsätter:

– Därför får deltagarna åka på utflykter utanför lägret och lära sig om vår allemansrätt och hur vi i Sverige utövar scouting.

Besök i stan. Haruomi Kurata från Japan shoppar i Jamboree shop. Han planerar att spendera ungefär 1 000 svenska kronor på presenter och souvenirer till familjen och på en svensk flagga som han har köpt till sig själv.
Inblick i religioner. Ines Figueira från Portugal provar en sjal i tältet som representerar islam. – Islam betyder fred, berättar Moman Bannani från England. Han är muslim och är på World scout jamboree som funktionär.

Mer läsning

Annons