Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstark absint från Örebro på Systemet 

På fredag börjar Systembolaget att sälja absint – från Örebro.
En av sorterna, Grön Opal, når upp i 72 procent i alkoholstyrka, enligt tillverkaren – vilket gör den till den starkaste drycken som hittills har tillverkats och sålts i Sverige.

Annons
Företaget Svensk Absint AB grundades 2009 av Mikael Norell och Tomas Runnqvist. De håller till på ett litet gårdsdestilleri strax utanför Örebro.

Men bolagets grundare Mikael Norell höjer ett varningens finger för den gröna opalen:

– Absint ska aldrig drickas outspädd, det är ingen snaps utan en mild och välsmakande aperitif som alltid späds med isvatten, Den höga alkoholhalten har bara att göra med hur mycket och vilka av örternas oljor man vill utvinna när man destillerar, så det finns ingen ”macho-faktor” bakom detta, säger han i ett pressmeddelande. 

Företaget Svensk Absint

AB grundades 2009 av Mikael Norell och Tomas Runnqvist. De håller till på ett litet gårdsdestilleri strax utanför Örebro.

– Vi vill göra skäl för namnet Svensk Absint. Därför har vi också ett eget land där vi odlar och skördar de andra örterna som ingår i absinten, såsom citronmeliss, romersk malört och isop, säger Mikael i pressmeddelandet. 

Drycken har blivit mytomspunnen på senare år, men var under 1800-talet riktigt populär i olika delar av Europa, bland annat i Sverige där huvudingrediensen malörten växer vilt.

Den andra sorten som företaget tillverkar, Vit Opal, är lite svagare och har en alkoholstyrka på ”endast” 56 procent. (NA) 

Mer läsning

Annons