Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn behöver ta ställning

Många studenter undrar. Rykten sprids. Nu behöver rektorn gå ut och ta ställning, menar fyra studenter vid Örebro universitet.

Annons

– Det spelar inte så stor roll vad rektorn säger, bara han säger något, tycker Emil Classon.

Tillsammans med de tre andra ekonomistudenterna Mattias Håkansson, Tomas Jenneborg och Zacharias Schytt sitter han och studerar i teknikhuset på Universitetet.

Det var här på Natur- och teknikakademin den styckmordsmisstänkte hade sin arbetsplats. Lokalerna är påfallande vackra med stora fönster som låter vårsolen stråla in. Miljön står i stark kontrast mot den dova stämningen som råder dagen efter att den styckmordsmisstänkte tagit livet av sig i häktet.

Oroade

De fyra ekonomistudenterna är oroade över universitetets framtid. Örebro i allmänhet och universitetet i synnerhet riskerar att få dåligt rykte, berättar de. Allt beror på de våldsamma brott staden och lärosätet skakats av de senaste åren. Mordet på universitetslektorn Fuat Deniz 2007, serievåldtäkterna som är uppe i tingsrätten nu och ovanpå det styckmordet vid årsskiftet där både den mördade Eva Magnusson och den misstänkte var anställda på universitetet.

Örebro är tyvärr smått ökänt på grund av allt som hänt, menar de fyra studiekamraterna och berättar att de börjar bli vana vid att få kommentarer kring var de läser.

– När man åker hem, som i mitt fall till Stockholm, får man alltid höra något om Örebro, säger Mattias Håkansson.

Rektorn borde uttala sig

Tomas Jenneborg är engagerad i ett program för utbytesstudenter. Han tar hand om utländska studenter som kommer nya till Universitetet.

Också de följer med i nyheterna och blir oroade av vad som rapporteras, berättar han.

– Jag tycker att rektorn ska gå ut och säga att det som hänt inte har något med Universitetet att göra, säger han.

Alla fyra menar att frågan måste vara känslig för universitetsledningen eftersom både den mördade och den misstänkte är tidigare anställda. Trots det måste rektorn agera, menar de.

Flera krismöten

Rektor Jens Schollin har suttit i flera krismöten sedan självmordet blev känt på onsdagen. På torsdagseftermiddagen hade han inte några planer på att gå ut i ett uttalande riktat till studenter och anställda.

– Men de här signalerna studenterna skickar är värdefulla för mig att känna till, säger han och fortsätter:

– Allt detta som hänt har egentligen ingenting med Universitetet att göra. De var privatpersoner när det hände och det var på deras fritid. Samtidigt kommer reaktioner av sorg, ilska och vrede här och det är fullt förståeligt. Det är djupt mänskliga känslor.

När det stod klart att Eva Magnusson var mördad ordnades en minnesstund på Universitetet i början av januari i år. Om det kommer att bli en liknande minnesstund för den misstänkte 52-åringen är ännu en öppen fråga.

– Vi har inte tagit ställning till det, säger rektor Jens Schollin.

Mer läsning

Annons