Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn: Stoppa männens våld

En kvinnlig student och en kvinnlig adjunkt är mördade. Misstänkta är män som varit studiekamrat i det ena fallet och kollega i det andra.

Annons

Nu vill universitetsrektorn Jens Schollin agera för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Rå aggressivitet med ett explosivt förlopp – så beskriver rektor Jens Schollin det våld som dödat den 24- åriga kinesiska utbytesstudenten på Handelshögskolan och universitetsadjunkten Eva Magnusson.

- Det går inte att förstå. Hur kan någon göra så? säger rektorn.

I båda mordfallen hade offren en relation till gärningsmännen. Eva Magnusson ströps och styckades före nyår, den 24-åriga utbytesstudenten dog på torsdagen efter att ha blivit attackerad med flera knivhugg.

Samtidigt som rektor Jens Schollin understryker att det rör sig om privatpersoner och deras fritid konstaterar han att våldet drabbar universitetet på flera sätt:

Sorgen och ilskan skakar både studenter och anställda. De behöver stöd.

Tryggheten skadas när våldsamheter sker. På universitetsområdet är säkerheten god, bedömer Jens Schollin, men vad som sker ute i samhället påverkar också Universitetet.

- Jag får tanken att vi borde kunna arbeta vidare för att påverka i denna viktiga fråga, att stoppa mäns våld mot kvinnor, säger han och fortsätter:

- Vi har mycket duktiga medarbetare inom genusvetenskap här på Universitetet. Vi borde göra det här i samarbete med genusvetenskapen.

Kommer ni att starta en kampanj?

- Det är för tidigt att säga ännu, men jag får den tanken.

Mer läsning

Annons