Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RFSL kritiskt mot Örebro kommun

I dag börjar årets Pridefestival i Stockholm. Men i Örebro riktar RFSL kritik mot kommunen.
– Det är som att trampa i en deg här i Örebro. Politikerna lovar och lovar men ingenting händer, säger Pell Uno Larsson, ordförande för RFSL i Örebro.

Annons
Peter Norman från Örebro ledde Riksteaterns ekipage 2009.

RFSL är Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. För några år sen föreslog Hans Boskär (S) att Örebro skulle bli Sveriges främsta HBT-kommun. Men än så länge har resultaten uteblivit.

– Vi har försökt på alla möjliga sätt att få fram en handlingsplan med ett HBT-program som kommunen skulle kunna jobba med, för i dag har de just ingenting, säger Pell Uno Larsson.

Flera motioner

Han berättar att RFSL har lämnat in flera motioner till kommunen där man föreslår förbättringar för HBTQ-personer. Innan valet 2010 hölls en debatt om ämnet med företrädare för de politiska partierna.

– Samtliga partier lovade att de skulle ta fram en handlingsplan. Kent Persson (M) lovade att planen skulle tas fram inom ett år. Nu har det snart gått ett år och en sådan plan finns fortfarande inte, säger Pell Uno Larsson.

Fattas utbildning

Han berättar att det i dag fattas utbildning för offentligt anställda, speciellt i skolorna i Örebro.

– Vad vet lärare och kuratorer om hur de ska bemöta en elev som blir trakasserad för sin sexuella läggning när det inte finns en timmes utbildning om HBTQ-frågor. Det handlar om mänskliga rättigheter, säger Pell Uno Larsson.

Förstår kritiken

Kommunalrådet Björn Sundin (S) säger att han förstår kritiken.

– Vi är väl medvetna om att det finns mycket mer att göra för att kommunen ska bli bättre för HBT-grupper.

I ett pressmedelande efter omvalet skrev kommunstyrelsen följande: ”Man vill inrätta en beredning för mänskliga rättigheter under kommunfullmäktige, för att stärka arbetet med jämställdhet, mångfald, barns rättigheter och HBT-frågor. Ambitionen är att Örebro ska bli bäst i Sverige på mänskliga rättigheter, på alla områden.” Men Pell Uno Larsson låter sig inte nöjas med det.

– Vad är en beredning, vad innebär det? Varför kan de inte upprätta en handlingsplan? Jag undrar när den dagen kommer då jag får se en endaste regnbågsfärgad flagga i Örebro, säger han.

Färre medlemmar

RFSL har i Örebro i dag 150 medlemmar, 2008 var de 400 medlemmar. Angående den allmänna attityden mot, och acceptansen av, HBT-personer i Örebro säger Pell Uno Larsson följande:

– Alla är så diplomatiska i dag, men hade det verkligen varit accepterat hade man kunnat se det hos krögare och näringsidkare. Man hade sett en annan attityd i det offentliga rummet. Däremot har vi varit ganska förskonade från våld under en lång tid.

Mer läsning

Annons