Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ridning är min sjukgymnastik"

Tolvåriga hästen April Surprise är rena medicinen för Sofia Domander. Sofia som tävlar i dressyr föddes med ledsjukdomen Larsens syndrom och är rullstolsburen när hon inte sitter på hästryggen. I helgen var hon ett av Örebro Fältrittklubbs hopp på hemmaplan.

Annons
20-åriga Sofia Domander har inga fritidsproblem. När hon inte läser socionomprogrammet på Örebro universitet finns hon i stallet.

– Ridning har varit min sjukgymnastik sedan femårsåldern. Först för tre år sedan när jag skaffade mig en egen häst började jag tävla. Nu kan jag rida varje dag vilket gjort min sneda rygg mycket bättre, förklarar hon.

Muskelsjukdomen skolios hålls i schack och musklerna i ryggen stärks när hästen rör sig och Sofia tvingas sitta så rak som möjligt. Men hon får nöja sig med att träna och tävla i dressyr. Hon har varken styrka i händer eller kropp för hopptävlingar.

– Samspelet mellan häst och ryttare är oerhört viktig i dressyr, berättar hon direkt efter helgens regionala och nationella dressyrtävlingar i Karlslund.

Sofia blev tvåa i lördags. Men då hade hon och April Surprise inte tävlat på ett år.

– Han fick slem i luftsäcken för 1,5 år sedan och blev sjuk på nytt förra våren, förklarar hon. Det var först i höstas vi kunde börja träna tillsammans igen.

Under tiden fick Sofia hålla till godo med lånad häst.

– Men då kunde jag inte träna lika ofta. Nu mår både jag och hästen mycket bättre.

20-åriga Sofia Domander har inga fritidsproblem. När hon inte läser socionomprogrammet på Örebro universitet finns hon i stallet.

– Det blir minst tre–fyra timmar per dag, inklusive en timmes dressyrträning, men tävlingarna är lätt räknade. Det blir kanske fem på ett år.

Örebro Fältrittklubb är i dag störst i Sverige när det gäller antal ryttare med funktionsnedsättning. Men det är bara Sofia Domander och Gustav Stjernberg som tävlar. 30-årige Gustav som är både hörselskadad och rörelsehindrad vann sina klasser i helgen med lånehästen Prince.

– Det känns bra att kunna rida samma häst två dagar i rad, säger han och berättar att han ofta bara får 20 minuter på sig att rida in en helt ny lånehäst. Och det är ju ingenting i en gren som dressyr där samspelet mellan häst och ryttare är A och O.

Två kompisar. April Surprise kan hoppa och skutta på ridbanan. Men så fort Sofia sitter upp blir han lugn och följsam i dressyren. Han känner på sig att jag inte har samma styrka i kropp och händer som de andra ryttarna, säger Sofia
Kloka djur. När Sofia Domander och April Surprise tränat eller tävlat klart går hästen fram och ställer sig vid rullstolen. Frågan är om han vet att jag ska sitta där eller om det är hästgodiset som lockar, undrar Sofia.
Vinnare i helgen. Hemmahoppet Gustav Stjernberg vann med sin lånehäst Prince.

Mer läsning

Annons