Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagens nyamiljötalespersonfrån Hallsberg

(UPPDATERAD 19:39) Matilda Ernkrans blir Socialdemokraternas nya talesperson i miljöfrågor. Vid 16-tiden valdes hon av Socialdemokratiernas partistyrelse och riksdagsgrupp som suttit i möte hela eftermiddagen.

Annons

Sent i går eftermiddag meddelade Mona Sahlin att Socialdemokraternas partistyrelse och riksdagsgrupp valt att utse inte mindre än sex nya gruppledare i de olika utskotten. Bland andra petades både Leif Pagrotsky och Thomas Bodström.

– Det är en kraftfull och viktig förnyelse, säger Mona Sahlin enligt TT.

– En tredjedel av gruppledningen byts ut och det är en stor förnyelse för att vara i Socialdemokraternas gruppledning.

Endast två talespersoner får förnyat förtroende, den ekonomiske talespersonen Thomas Östros och utrikestalesmannen Urban Ahlin sitter kvar på sina tidigare poster.

Matilda Ernkrans blir ordförande i riksdagens miljöutskott och miljöpolitisk talesperson. Ett ämne som hon tycker passar henne bra.

– Jag kommer från socialförsäkringsutskottet med ansvar för barn och familjepolitik och har haft ett stort engagemang som jag kan ta med mig. Det här blir en naturlig fortsättning. Det handlar om hållbar tillväxt och framtidens jobb lika mycket som det enkla och naturliga runt om oss. Som att kunna gå i skogen och se grodor eller plocka bär.

– Ämnet känns naturligtvis extra viktigt efter den miljökatastrof som just inträffat i Ungern och som kommer att förändra livsvillkoren för inte bara dem i Ungern utan i länderna runt omkring.

– Det är ett spännande område där jag kan vara med och formulera en modig miljöpolitik tillsammans med ett bra team.

Vad är det första du tänker göra?– Jag måste snabbt läsa in mig på området och sedan hitta en linje tillsammans med den grupp som jag ska jobba med. Det viktigaste är att driva miljöpolitiken framåt. Fokus måste ligga på människor och ansvar. Kemikaliehanteringen är en sådan sak, där jag tycker att det går för långsamt. Men jag måste förstås sätta mig in i problemen först.

Komposterar du?

Tills sist Matilda, här kommer tre miljöfågor som du kan svara så ärligt du kan på:– Nej, det är jag faktiskt dålig på.

Har du miljöbil?– Familjen har två bilar, varav en är miljöbil. Men jag inser nu att vi måste byta till två miljöbilar.

Klimatkompenserar du när du flyger?– Jag flyger så sällan att jag nog borde komma undan med ett nej där.

Handlar du begagnat?– Ha ha, jag är så otroligt dålig på att handla kläder att det är ett ständigt problem vad jag ska ha på mig.

Är du ingen stor konsument överhuvudtaget?– Nej, egentligen inte. Men när vi handlar så blir det rättvisemärkta och miljömärkta livsmedel och produkter. Det är ett aktivt val som familjen sedan tidigare tagit ett beslut på.

Under fredages sammanträde tillsattes också en kriskommissionen och de olika arbetsgrupperna, fyra stycken. Sammanlagt är det 50 personer som ska arbeta med att ge tydliga rekommendationer och förslag till åtgärder för partiets utveckling. I gruppen som ska ha fokus på idédebatt och omvärldsanalys ingår örebroaren Alaa Idris.

Mer läsning

Annons