Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagspolitiker villse en systemändring

Tidigare har NA berättat om att Försäkringskassan i Örebro är landets snålaste när det gäller assistansersättningen.
Två riksdagspolitiker från var sitt block vill nu se ändring i systemet.

Annons
Lars-Åke Nordell (KD) och Lennart Axelsson (S) vill båda se en förändring i Försäkringskassans hantering av assistansersättning.

– Det är inte rimligt att assistansersättningen ska skilja sig över landet, säger riksdagsledamoten från Örebro, Lars-Axel Nordell (KD). Hans kollega från Nora i riksdagen, Lennart Axelsson (S) håller med och båda vill se en förändring av systemet.

I gårdagens tidning beskrev vi att Örebro län har de lägsta ersättningarna för personlig assistans i landet. Dessutom framstår Försäkringskassan här som hårdare i sina bedömningar vid omprövning av assistansersättningen.

De båda riksdagsmännen Axelsson och Nordell sitter i riksdagens socialutskott, som haft mycket arbete med assistansersättningen. När regeringen i våras lade fram sin proposition om förändringar i LSS-lagstiftningen var utskottet inte nöjt.

– Vi begärde att regeringen skulle återkomma med förslag till hur systemet med assistansersättning ska fungera eftersom det inte är bra, som det är nu, säger Lennart Axelsson.

Socialstyrelsen och Försäkringskassan fick i uppdrag att utforma regler för hur assistansersättningen ska hanteras.

Detta så kallade ”tillkännagivande” från utskottet hör till ovanligheterna i riksdagsarbetet.

– Det ledde till att man började arbeta med ett så kallat bedömningsinstrument, men det blev alldeles förfärligt, berättar Lars-Axel Nordell.

I ett utkast ville man att se att den som sökte ersättning bland annat skulle berätta hur länge dom borstade tänderna, kissade och rengjorde sitt kön.

Det fick handikapporganisationerna att gå i taket och var också grunden för något som kallas Assistansuppropet.

– Nu har man gjort ett omtag och gör ett helt annat arbete, säger Nordell. Jag hoppas att det ska kunna träffa rätt. Det är inte rimligt att ersättningen ska variera mellan olika orter i landet. Vi vill ha ett system som träffar rätt och tillfredsställer de behov den handikappade har.

Lennart Axelsson har också mött mycket missnöje från personer som fått sin ersättning prövad.

– Jag skulle också helst se att staten blev huvudman för assistansersättningen, så att vi slipper den här diskussionen om att staten vältrar över kostnader på kommunerna, säger han. Men den frågan är inte färdigdiskuterad i mitt parti heller.

– Men det är konstigt att Örebro län ligger i botten när det gäller ersättningar och jag kan inte se att det beror på något annat än att lagen tolkas hårdare här.

Mer läsning

Annons