Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikskrim om mordet på örebroaren:"Vi kan bara avvakta"

Rikskriminalen har inte fått några besked från polisen i Afghanistan om Gali Alam, från Örebro, som blev skjuten i Kabul i slutet av januari i år.
– Det vi väntar på är att lokala polisen ska höra av sig till oss om de behöver hjälp med uppgifter. Men det har inte kommit några framställningar alls från Afghanistan i det här ärendet, säger Tommy Kangasvieri på Internationella enheten vid Rikskriminalen.

Annons

Rikskriminalen kan bara avvakta, enligt Tommy Kangasvieri.

– Vi har ingen möjlighet ge oss in i det arbete som polisen i Afghanistan gör. Varje land sköter sina polisutredningar. Men jag förutsätter att det pågår en utredning om dödsfallet. Ska Sverige göra en förfrågan är det i så fall UD som står för den.

Presschef Anders Jörle på UD har tidigare sagt till NA att UD inte fått någon begäran om hjälp i fallet och därmed inte agerar.

48-åriga Gali Alam var tillsammans med sina två äldsta barn på besök i Kabul för att besöka släkten och planera inför ett bröllop i familjen. Kvar i Örebro fanns maken och de två andra barnen. Familjen har bott i Örebro cirka tio år men kommer ursprungligen från Afghanistan.

I en artikel i NA förra veckan berättade närstående till den döda att hon blev skjuten på kvällen 27 januari, då hon och några släktingar kom hem i bil till släktens villa. Några maskerade män rusade fram och började tilltala en man i bilen, de maskerade avlossade sedan skott. Kvinnan från Örebro träffades mitt i ansiktet och avled direkt.

– Vi vet ingenting om läget i utredningen. Men jag utgår från att det som hänt utreds som mord, säger Tommy Kangasvieri.

Mer läsning

Annons