Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikslarm efter inbrott i domkyrka

Vid ett inbrott natten till fredagen stals Johan III:s begravningsregalier från Västerås domkyrka. Polisen har gått ut med rikslarm - bland annat till Örebropolisen.

Annons

- Det är en förlust av större mått än bara den här kyrkan i och med att det är en svensk kung. Det är hemskt tråkigt att det har skett, säger Johan Sköld, domkyrkokaplan, till Vestmanlands Läns Tidning på nätet.

Johan III var son till Gustav Vasa och dog 1592. Det som har stulits är en krona, ett äpple och en spira. Regalierna förvarades vid hans halvbror Erik XIV:s grav. Tjuvarna tog sig in genom att krossa en ruta.

Rikslarmet har också nått Örebropolisen.

- Vi har fått information om ärendet. Om vi får kännedom om något som kan sättas i samband med detta så kan vi agera, säger Henrik Dahlström, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Har ni fått information om något signalement eller något misstänkt fordon?

- Det kan jag inte uttala mig om, säger Henrik Dahlström.

- Jag är upprörd och chockad för att det är ett så målmedvetet brott. Det är bara regalierna som är borta. Inbrottet upptäcktes i morse när personal kom för att öppna kyrkan, säger Johan Sköld till TT.

Regalierna — en spira, ett äpple och en krona som ligger på en kudde — flyttades från Uppsala på 1700-talet. Sköld vet inte hur mycket de kan vara värda.

- I kronor och ören har jag ingen aning. Det är kopior av de riktiga regalierna. Men de är ovärderliga som en symbol för en tidigare monark av Sverige. Affektionsvärdet går inte att mäta, säger han.

Begravningsregalier användes vid kungliga begravningar för att markera den dödes identitet och sociala ställning. De placerades i eller på kistan.

(TT)

Johan III:s regalier som blev stulna - krona, spira och riksäpple.

Mer läsning

Annons