Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Riktigt jävlar anamma behövs" 

Stöd och stark vilja. Det är bra saker att ha för den som vill lyckas med att hålla sitt nyårslöfte.

Annons

Hjärnforskaren Åke Pålshammar uttrycker sig kraftfullt när han svarar på frågan vad som behövs för att lyckas med att ändra sina vanor:

– Ett riktigt jävlar anamma, plus gärna stöd från någon eller några.

I hjärnan finns möjligheter till förändring. Nya kopplingar bildas och nöts ihop så de blir kraftigare. Det kallas neuroplasticitet.

– Är det bra vanor som vi njuter av och får beröm för kopplas belöningssystemet in och där sprutar dopamin i synapserna – något som gör att vi njuter och vill göra om samma sak igen och igen, berättar Åke Pålshammar.

Hur kommer det sig då att så många av oss misslyckas med våra nyårslöften?

Åke Pålshammar svarar:

– Det är lättare att trots allt fortsätta med dåliga vanor eftersom de är ordentligt etablerade som vägar i hjärnan och ger då och då en behaglig känsla. Den måste vi hålla emot och i  stället försöka hitta njutning i de nya vanorna. Det tar ett tag vanligtvis och rädsla, feghet, och halvdålig motivation tar kål på försöket.

Här är hjärnforskarens bästa tips för att lyckas:

Tänk igenom vad det är för bra saker du kommer att uppnå genom att lägga om vanorna. Pränta in den bilden ordentligt i minnet och ta fram den då och då. Gärna så du också förnimmer det positiva på en känslonivå, inte bara intellektuellt förstår att det blir bättre nu med nya vanor. Där har många kommit av sig.

Mer läsning

Annons