Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rim-demonstration i dag

Det kom ett par hundra örebroare till manifestationen för lilla Rim på Stortorget i Örebro. Ett 20-tal mer eller mindre kända personer från organisationer, församlingar och föreningar vädjade till politikerna att agera humanitärt försvarbart och i enlighet med FN:s barnkonvention.

Annons
Medmännsklighet och folkligt stöd. Manifestationen mot utvisningen av Rim på Stortorget i Örebro lockade några hundra personer.

Målet är att överlämna 10 000 namnunderskrifter till migrationsministern om en månad. Men lilla Rim har blivit en politisk stridsfråga. Matilda Ernkrans (S), riksdagsledamoten från Hallsberg, var inte på plats men tycker att den politiska opinionen från borgerligt håll vaknat alldeles för sent och knappt verkar ha bråttom för att förtydliga begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter”.

Nu har hon skrivit en fråga till ansvarig minister Tobias Billström (M) för att skynda på processen.

– Det man från borgerligt håll har gjort är att tillsätta en kartläggning av begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” som ska vara klar först den 20 april nästa år, säger hon. Men det som behövs är en utredning och en lagändring snarast, något som vi socialdemokrater försökte få igenom i riksdagen i våras, men där samtliga borgerliga ledamöter röstade nej.

– Jag har inget emot att kristdemokrater och folkpartister engagerar sig nu, men det blir märkligt när de säger en sak på torget och gör en annan sak i rummen där besluten tas. Det känns inte äkta, fortsätter Matilda Ernkrans.

Kommunalrådet Lennart Bondesson (KD), en av talarna på Stortorget, bemöter kritiken.

– Det vore tjänstefel av mig som ansvarigt kommunalråd för Barnkonventionen att inte engagera mig i frågan, säger Bondesson och fortsätter;

– I utlänningslagen finns en skrivning som ska genomsyra alla beslut som fattas. En överordnad princip där det talas om ”synnerligen ömmande omständigheter”. Men här råder oklarheter hur denna punkt, särskilt när det gäller barn, ska tolkas. Därför måste man avvakta med utvisningen av Rim och flera andra barn tills migrationsministerns utredning är klar.

Moderaternas starke man Kent Persson deltog inte i manifestationen.

– Den visar att det folkliga stödet för medmänsklighet och invandring är stort, säger han.

– Men det slutliga avgörandet om vem som ska få stanna i Sverige måste göras av opartiska domstolar efter en rättslig prövning. Vi ska inte gå tillbaka till ett system där politiker bestämmer vem som ska få uppehållstillstånd i Sverige. Det var skälet till att Moderaterna som parti inte deltog under manifestationen, förklarar Kent Persson.

Låt Rim stanna. Kommunalrådet Lennart Bondesson (KD) ser det som sin skyldighet att försvara barnkonventionen.
Givmilda. Anvar och dottern Ella Jusufbegovic lämnar ett bidrag till bössan, som hölls av Pontus Palmér.
Givmilda. Anvar och dottern Ella Jusufbegovic lämnar ett bidrag till bössan, som hölls av Pontus Palmér.
Skänk en slant. Pontus Palmér och Albin Palmér samlar ekonomiska bidrag till Rim och hennes familj.
Målet är 10 000 namn. Helena Bandh och Anna-Lena Thorslund ger sitt stöd för Rim.

Manifestationen

Manifestationen för lilla Rim på Stortorget mellan klockan 10 och 12 i går samlade in 719 namnunderskrifter och över 10 000 kronor som ska gå till familjen för att hjälpa dem med uppehälle under processens gång.

Mer läsning

Annons