Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rim får inte stanna

Rim Al Amir, 2,5 år gammal, får inte uppehållstillstånd i Sverige. Hon ska utvisas. Migrationsverket har avslagit familjens ansökan om att få stanna i Sverige. De medicinska skälen anses inte vara tillräckliga.

Annons

– Det finns vård att få i hemlandet Libanon. Då kan vi enligt lag inte ge flickan och hennes familj uppehållstillstånd, säger Gunilla Rosengren Newell, processförare som fattat beslutet på Migrationsverket.

Röda Korset ansökte i april om uppehållstillstånd för Rim. Organisationen tog då till en sista juridisk utväg, man anmälde att det fanns hinder för att verkställa utvisningen. Det faktum att Rim blev sjukare och sjukare var hindret.

Men Migrationsverket håller fast vid tidigare beslut. Trots att Rims sjukdom hotar hennes liv är den inte skäl nog.

– Det här är allvarligt. Flickan är så pass sjuk att skälen är väldigt starka för att hon ska stanna, säger Maria Guzman, jurist på Röda Korset i Göteborg och ombud för Rims mamma.

Migrationsverket anser att man undersökt mycket noga möjligheterna till vård i Libanon. Verket har inhämtat information från UNHCR:s kontor i Beirut och från Sveriges ambassadör i Damaskus. Beskeden är att de mediciner som Rim får på USÖ finns att tillgå i Libanon.

Men ambassadören i Damaskus påpekar att medicinen är mycket dyr.

– Nu vet vi dock att medicinen finns. Vi vet också att det finns kunskap om Medelhavsfeber. Då finns inte medicinska skäl för att Rim inte ska utvisas till Libanon, säger Gunilla Rosengren Newell.

Men familjen har inte råd med dyr medicin, är inte det ett skäl?

– Ekonomi är inget skäl för uppehållstillstånd. Och vi har fått besked att det finns ett försäkringssystem för sjukvård i Libanon, svarar Gunilla Rosengren Newell.

Vet ni om familjen omfattas av det systemet?

– Nej, svarar Rosengren Newell.

Maria Guzman på Röda Korset är mycket kritisk. Hon hävdar att det är fel att avbryta det långsiktiga medicinska arbete som pågår på USÖ, och hänvisar till läkarutlåtanden. Det är att riskera Rims liv. Hon säger också att en flygresa till Libanon kan riskera Rims liv. Hennes tillstånd kan snabbt förvärras så att hon inte hinner komma in i sjukvården i Libanon.

När NA träffade Rims mamma Manal El Banna i förra veckan, undrade hon hur det skulle kännas för en handläggare på Migrationsverket om han själv har ett dödssjukt barn – men utvisas och förlorar läkarvård.

– Det är ointressant vad jag känner. Jag gör en juridisk bedömning.

– Men jag förstår att frågan är central för den som har fått beslutet. Jag kan säga att det inte är ett lätt beslut att fatta. Men vi måste följa lagen och det som beslutsfattarna har sagt, säger Gunilla Rosengren Newell.

Fallet Rim

NA har i flera artiklar skrivit om Rim Al Amir i Örebro, 2,5 år, som lider av en ovanlig form av Medelhavsfeber med svåra komplikationer.

Rim är född i Sverige. 2008 beslöt Migrationsverket att Rim, hennes båda systrar och mamman Manal El Banna ska utvisas till mammans hemland Libanon.Rim föddes med sin sjukdom. Den är livshotande, hon har varit nära att dö och får kontinuerlig vård på USÖ.

Nya omständigheter kan stoppa utvisningen, enligt kapitel 12 paragraf 18 i utlänningslagen. Med detta som skäl ansökte Röda Korset i april om uppehållstillstånd för Rim.

Mer läsning

Annons