Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för kräftbrist

Det kan bli brist på kräftor, både svenska och kinesiska, till kräftskivan i år. Och de som kommer att säljas kommer att vara rätt dyra.

Annons

– När det gäller kräftorna i Vättern har det varit ett trögt fiske hittills. Men det är svårt att säga vad det beror på, säger fisketillsyningsman Mikael Bergström på länsstyrelsen i Jönköping.

– Fisket har visserligen lossnat något på grunda vatten men på djupare vatten är det fortfarande magert.

– Men man ska också komma ihåg att det har varit två oerhört kalla vintrar som kylt ner Vättern rejält och som gör att kräftorna inte låter sig fångas. Det kan vara en förklaring.

Mikael Bergström menar också att de rekordskördar av kräftor som gjordes för ett antal år sedan inte heller var normala. Då kunde en fritidsfiskare på bara några timmar och med endast ett några få kräftmjärdar eller burar fånga kilovis med kräftor.

– Signalkräftan kom ju hit 1969 och ökade ofantligt i början och det kan vara så att den nu anpassat sig till en mer normal nivå. Men vi vet inte riktigt varför antalet har minskat de senaste åren och vad som är normalt.

Högre priser

Mikael Bergström tror också att priserna på kräftor kan bli högre i år än tidigare.

– Jag har hört att det finns handlare som tar över 300 kronor kilot för de svenska kräftorna. Men det finns också risk att priserna kommer att bli ännu högre nästa år. Då har lagren av importerade kräftor sinat på grund av brist på kräftor från Kina. Men det är svårt att sia om det här.

När det gäller kräftorna i Hjälmaren är dock läget betydligt bättre.

– Ja, av vad vi sett hittills kan det kanske bli något av ett rekordår, säger yrkesfiskaren Ingemar Andersson på Vinön. Själv fiskar jag mest kräftor som lite hobby vid sidan om det vanliga fisket. Men jag har ändå hört att det är gott om kräftor.

– Jag tror att det som skiljer Hjälmaren från Vättern är just skillnaderna i djup på sjöarna. Vättern har kylts ner rejält och värms inte upp lika snabbt som Hjälmaren.

Provfiske i Svartån under våren har dock visat att det är magert med kräftor i själva ån och därför är årets fiske redan sedan tidigare inställt. Det allmänna kräftfisket i Vättern drar dock som vanligt i gång fredagen den 12 augusti klockan 17.00. Prick.

Fakta

Årets kräftfiske i Vättern drar i år i gång den 12 augusti klockan 17.00. Det innebär att kräftfiske på allmänt vatten blir tillåtet utan krav på tillstånd under helger från fredagar klockan 17.00 till söndagar klockan 17.00 till och med den andra söndagen i september.

Kräftburar vars maskstorlek understiger 50 millimeter skall vara försedda med minst två flyktöppningar med en minsta diameter om 28 millimeter placerade i den nedre kanten av redskapets sida. I de fall redskapet saknar en plan bottenyta skall flyktöppningarna placeras mitt emot varandra så att minst en flyktväg inte blir blockerad.

För kräftor gäller ett minimimått på 10 centimeter mätt från pannspets till stjärtspets. Kräftor under 10 centimeter ska omedelbart återutsättas.

Mer läsning

Annons