Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskfyllt att promenera

Livsfarliga istappar och glashala trottoarer. Så ser det ut på många platser runt om i kommunen. Det är fastighetsägarnas ansvar att minska farorna.

Annons
Skyltarna har ingen juridisk betydelse och ska bara vara framme så länge någon arbetar med att åtgärda problemet.

Packad snö och is på trottoarer och gator gör vinterpromenaderna till rena äventyret. Att dessutom att ha kollen uppåt mot hustak och stuprännor så att inte de hängande istapparna ger sig iväg utför gör utelivet extra besvärligt.

Många fastighetsägare sätter upp skyltar som varnar för halka eller ställer helt enkelt en bräda eller pinne mot väggen.

Men att enbart varna är ingen bra metod. Det gäller att åtgärda farorna. Det är fastighetsägarnas ansvar att sanda och skotta utanför fastigheten och se till att det inte finns snö eller is som kan rasa ned och skada person eller egendom. Det står i den lokala ordningsstadgan.

Utanför allmänna fastigheter som rådhuset, skolor och äldreboenden är det däremot kommunen som har ansvaret.

Mångårig erfarenhet

Håkan Zaring är arbetsledare på kommunen och har nästan 40 års erfarenhet av skottning och sandning vintertid i Örebro.

– Jag har sett ganska många skyltar uppsatta för att påkalla riskerna med halkan men de är inte juridiskt bindande på något sätt. Om man använder dem under tiden man gör något åt problemen är det väl okej men det är inget som fastighetsägaren kan gömma sig bakom. Avspärrningen får bara ske under den tid det tar att röja av tak eller trottoar.

– Det här gäller även enskilda villaägare. Är det dåligt ombesörjt så får man polisanmäla det. Det är polisen har tillsyn att ordningsstadgan följs, säger Håkan Zaring.

Den fastighetsägare som inte sköter detta kan bli ansvarig både straffrättsligt och skadeståndsrättsligt.

– Vad jag hört så rör det sig inte om så många anmälningar, sex, sju stycken om året, skulle jag tro. Folk får gärna höra av sig till oss om de upplever att det är halt så att vi kan åtgärda innan de händer olyckor, påpekar Håkan.

FastighetsförvaltareNA ringde tre fastighetsförvaltare i centrala Örebro för att höra hur de arbetade för att minimera riskerna för fotgängarna i kylan.

Fredrik Bergman, Husherren, som har ett 20-tal hyresfastigheter i Örebro:

– Det är helt och hållet vädret som styr hur besvärligt det är och just nu så är det ganska lugnt. Vi har varit ute och plockat bort istappar i dag men så länge det är kallt så är det ingen större fara.

Peter Wikander, Melins Fastighetsförvaltning, har cirka 40 fastigheter i Örebro:

– Vi har inte haft några större problem. Det kan finnas några äldre fastigheter som har lite värmeläckage där det bildas istappar men ur vädersynpunkt så är det ganska gynnsamt när det är så här kallt. Det är värre när det blir dagsmeja och soligt med stora temperaturväxlingar.

– Det enda man kan göra är att sanda och det gör vi regelbundet.

Peter Hjalmarsson, distriktschef på Öbo, som förvaltar 23 000 lägenheter:

– Vi har alltid mycket folk ute för att sköta om skottning och halkbekämpning så här års. Men läget ser bra ut, vi sandar och har inte haft några stora problem med halkolyckor.

Mer läsning

Annons