Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskgrupper bör vaccineras

Alla som tillhör riskgrupperna bör vaccinera sig mot årets influensa medan övriga klarar sig bra utan det. Det anser Hans Fredlund, smittskyddsläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Annons
Det var 2009 när noraborna ringlade i kö för att få sig ett stick vid vårdcentralen i Nora.

Varje år brukar ungefär 50 000 personer i Örebro län vaccinera sig mot influensan. Hittills är det 30 000 personer som har gjort det den här säsongen.

– Tillhör man riskgrupperna och ännu inte är vaccinerad så tycker jag att man ska ta kontakt med sin vårdcentral, för det finns vaccin, säger Hans Fredlund.

Hur ska man göra med barn?– Att generellt vaccinera alla barn tycker inte jag är aktuellt. Då ska barnet ha en särskild åkomma. Barnläkarna brukar se till att de barn som har sjukdomar eller nedsatt immunförsvar får vaccin, säger Hans Fredlund.

Om man är orolig?– Då kan man ta kontakt med vårdcentralen eller barnmottagningen.

Hur bör den som vaccinerade sig i fjol och tillhör riskgrupperna göra?

– Tillhör man en riskgrupp tycker jag att man ska vaccinera sig igen, och då med årets influensavaccin.

Är vaccinet inte 100-procentigt?– Det finns inget vaccin som är 100-procentigt. Influensavaccin brukar man säga är någonstans runt 70–80 procent i bästa fall. Det speciella svininfluensavaccinet vi hade i fjol hade dock ännu bättre skydd. Har man vaccinerat sig med det speciella vaccinet i fjol så får man en bättre effekt av årets vaccin, säger Hans Fredlund.

Är det svininfluensan som går nu?– Det är framför allt den. Vi har hittat annat virus i Sverige också, men det är svininfluensa som är den klart dominerande, säger Hans Fredlund.

Hur många har insjuknat i Örebro län?– När jag kollade på tisdagsförmiddagen var det sex personer. På måndagen var en kvar på sjukhus. Ingen av dem är allvarligt sjuk, säger Hans Fredlund.

Har förra årets massvaccinering påverkat utbredningen av årets influensa?– De som inte tillhör riksgrupperna verkar ha ett riktigt hyggligt skydd av fjolårets vaccin, vilket gör att vi säkert inte får någon stor influensavåg, som man exempelvis har i England.

Mer läsning

Annons