Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ritz kan få bullerböter

Nattklubben Ritz riskerar att få betala 25 000 kronor varje gång de spelar för hög musik. Inga problem, tycker nattklubbschefen som menar att de aldrig har spelat så hög musik.

Annons

Grannar till Ritz störs av musiken som nattklubben på Kyrkogatan spelar. Miljönämnden beslöt därför att en sakkunnig skulle göra en ljudutredning.

De mätte ljudet inne på nattklubben och hemma hos de störda grannarna för att undersöka hur hög musik som kan spelas utan att överskrida Socialstyrelsens riktlinjer. Nu är utredningen färdigställd och ett beslut är fattat.

– Det är beslutat om ett löpande vite på 25 000 kronor varje gång de överskrider Socialstyrelsens riktvärden om ljudnivå i närliggande bostäder, berättar Kristin Larsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljökontoret.

DagbokRitz är dessutom skyldig att ha egen kontroll och föra dagbok över hur högt de spelar. Om grannarna klagar igen kommer nya mätningar att göras.

På Ritz är man inte bekymrad över vilka riktlinjer som gäller.

– Vi har aldrig överskridit dem, säger nattklubbschefen Toni Fransson.

Är ni inte oroliga över att behöva betala 25 000 kronor?– Inte det minsta, säger Toni Fransson.

Han säger att de vill ha en god relation till grannarna och tycker att deras fastighetsägare, Esswege, bör se över sina hus.

– Vi tycker att det också borde ligga i deras intresse att se över fastigheternas fönster, de är jättegamla.

Essweges fastigheters fastighetschef Sören Lundqvist svarar att det inte blir några nya fönster för de berörda lägenheterna på Fabriksgatan 3–5 och Nygatan 9.

– Det är inte där problemet ligger, det är vanliga tvåglaskopplade fönster. Problemet ligger i Ritz verksamhet. Det stämmer inte att de inte har överstigit värdena, säger han.

Sören Lundqvist är besviken på beslutet om att klubben ska ha egen kontroll över ljudet och är rädd för att riktlinjerna inte kommer att följas.

– Det är inte ett säkert sätt att få problemen ur världen, säger Sören Lundqvist och tillägger att han inte tror att tvisten är avslutad i och med beslutet.

Utredning på SatinÄven nattklubben Satin på Stortorget har fått klagomål från störda grannar. En ljudutredning gjordes där i juni, samtidigt som på Ritz, men den utredningen är ännu inte färdigställd. Kristin Larsson tror dock att beslutet kommer att likna det som är taget för Ritz.

Inte heller Satins nattklubbschef, Ibrahim Cogo, är särskilt orolig över det kommande beslutet.

– Vi har isolerat så gott vi kan. När de gjorde utredningen var det bara i en lägenhet vi översteg med en frekvens. Det är bara att dra ner basen. Vi kan fortfarande spela 96 decibel, säger han.

Buller

Enligt Socialstyrelsens riktvärde får buller inomhus inte överstiga 25 decibel, vilket förklaras vara ett ganska svagt ljud som är svårt att urskilja.

Man gör mätningar under minst en timme och medelvärdet är det som gäller. 45 decibel är det maximala värdet som får uppmätas, men bara i en ljudtopp. Det ljudet är så högt att det finns risk att man vaknar om man sover.

Källa: Socialstyrelsen

Mer läsning

Annons