Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korsets kontor i Örebro läggs ner

(UPPDATERAD 17.55) Röda Korset lägger ner Örebrokontoret – och de sex anställda sägs upp.

Annons
Röda korset planerar att lägga ner 12 av 14 kontor i Sverige.

Svenska Röda Korset hårdbantar. Fram till 2015 ska kostnaderna minskas med 70 miljoner. Därför föreslås att 12 av 14 kontor i Sverige stängs. Ett av dem är Örebrokontoret, med sex anställda.

– Några kan nog komma att vara kvar i organisationen eftersom deras inriktning och erfarenhet kan behövas på Stockholmskontoret, men hur det blir med den saken är för tidigt att säga något bestämt om än, säger Gunnar Ström, ordförande i regionrådet för Röda Korset Region Mellan.

Oklart om lokalDet finns planer på att behålla lokalen på Karlsgatan och fortsätta bedriva ideell verksamhet där.

– De behöver lokaler - det gäller utbildning, ungdomsverksamhet med mera, säger Gunnar Ström.

Verksamheten kvarSvenska Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström betonar att den lokala verksamheten i Örebro, liksom på de andra orter där kontoren försvinner, inte kommer att påverkas särskilt mycket.

– Den lokala verksamheten läggs inte ner. De som jobbar på de regionala kontoren, till exempel i Örebro, är centralt anställda tjänstemän. De jobbar inte specifikt med verksamheten i Örebro, utan med den nationella verksamheten, säger hon till NA.

Ekonomiska problemFörskingringsskandalen och fortsatt stora medlemstapp har gjort att Röda Korset tvingats till hårda åtstramningar. De senaste två åren har hälften av de anställda förlorat sina jobb. Nu kommer ytterligare 70 anställda att sägas upp, om de planerade nedskärningarna klubbas igenom den 27 april.

Gunnar Ström har dubbla känslor inför nedskärningarna.

– Jag försöker att se möjligheterna, men jag känner samtidigt med alla medarbetare som förlorar sina jobb. Det känns väldigt jobbigt, säger han.

"Ser lovande ut"Gunnar Ström ser den turbulenta tiden som ett bra tillfälle att modernisera verksamheten. Han tar Mötesplats Kupan och integrationsverksamheten som två viktiga exempel. Båda verksamheterna har ökat kraftigt i omfattning, och därmed har även behovet av stöd och service ökat. Genom att stödfunktionerna och expertisen nu samlas på ett ställe kan servicen till de lokala verksamheterna öka. Dessutom ska Röda Korset satsa på att förbättra IT-kapaciteten och närvaron i sociala medier.

– Det förslag man nu har lagt fram ser mycket lovande ut, säger Gunnar Ström.

Ökad arbetsbördaMen samtidigt kommer kraven på de ideella krafterna att öka.

– Vi som jobbar ideellt och som förtroendevalda får räkna med att ta på oss mer, både i form av närvaro och service per telefon. Jag har själv direktkontakt med tre kommuner, säger Gunnar Ström.

Generalsekreteraren Ulrika Årehed Kågström medger att ideella krafterna nu kommer att få mer ansvar.

– Vi ser att de lokala frivilliga har en bra kapacitet, och då behövs inte lika många anställda, säger hon.

Men verksamheten måste väl ändå påverkas om 70 personer sägs upp?– Den kommer säkert att påverkas på något sätt, men de lokala verksamheterna kommer att fortsätta, säger hon.

Att spara 70 miljoner fram till 2015 som ett tufft mål.– Ja, det är det, men vår ambition att finnas där folk behöver oss, den består.

Fokusering på utsattaRöda Korset kommer bland annat att skära ner på administration och fokusera sin verksamhet på de mest utsatta grupperna i samhället, däribland papperslösa och krigs- och tortyrtraumatiserade människor. Dessutom kommer fyra lokala antidiskrimineringsbyråer läggas ner.

– Deras verksamheter kan kanske tas över av någon annan huvudman som bedriver samma verksamhet, säger Ulrika Årehed Kågström.

Region Mellan

Örebrokontoret är basen för Röda korset region Mellan. Där ingår Örebro län och Värmlands län.

Totalt har Röda korset cirka 1 000 lokalföreningar, 30 000 frivilliga och 300 lokala mötesplatser i Sverige.

Röda korset har kontor i Stockholm, Kalmar, Malmö, Göteborg, Visby, Jönköping, Örebro, Gävle, Östersund, Luleå, Umeå, Sundsvall, Linköping och Skövde.

Mer läsning

Annons