Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön regering i landstinget

Landstingets socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister har bestämt sig. Landstinget kommer de närmaste fyra åren att styras av de tre partierna i ett tätt samarbete.

Annons

Tidigare har Socialdemokraterna haft budgetsamarbete med Vänsterpartiet.

När den slutliga röstsammanräkningen efter höstens val visade att Sverigedemokraterna tagit ett mandat från Socialdemokraterna innebar det att S och V inte längre hade egen majoritet. Sedan dess har förhandlingarna med Miljöpartiet pågått.

Igår kunde de tre partierna redovisa resultatet: De tre bildar ett tätt samarbete. Det innebär inte enbart gemensam budget och valtekniskt samarbete utan också att alla tre partierna ingår i rådsberedningen, landstingets motsvarighet till regeringens möten.

– Vad ni ser framför er är en regeringen på landstingsnivå, sa landstingsstyrelsens ordförande Marie- Louise Forsberg-Fransson igår vid den gemensamma presskonferensen med Vänsterpartiets Jihad Menhem och Miljöpartiets Catrin Steen, vikarierande landstingsråd för Annika Hickisch.

Förhandlingarna har fördröjts eftersom Miljöpartiets ledande politiker råkade ut för en ridolycka för en tid sedan och fortfarande ligger på sjukhus.

– Annika är på väg att tillfriskna, meddelade hennes partikamrat Catrin Steen.

Ännu så länge verkar förhandlingarna mellan de tre partierna ha gått som på räls.

– Vi kan inte se att det finns några frågor där vi inte skulle kunna hitta lösningar, säger Miljöpartiets företrädare och får medhåll av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Frågan om Citybanan tycks inte heller kunna kasta några skuggor över samarbetet. Där har både Vänsterpartiet och Miljöpartiet tidigare reserverat sig, men en sådan meningsskiljaktighet menar ingen av partierna är något hinder för samarbetet. Inte heller verkar frågan om landstingsbidrag till Örebro flygplats vara något hinder i vägen för de tre att styra tillsammans.

Någon lösning på meningsskiljaktigheterna där vill de inte avslöja, utan partiföreträdarna talar hellre om de frågor där de har en samsyn: Vården ska vara i huvudsak offentligt driven och styras av länsinvånarnas behov. Förebyggande arbete för att förbättra folkhälsan är viktigt. Regionalisering, kollektivtrafik och läkarutbildningen är andra stora framtidsfrågor för länet.

Mer läsning

Annons