Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romer fick inte kommain - överklagar till HD

De fyra romska kvinnorna som nekades inträde på Skinnmäster har nu ansökt om att få sitt fall prövat av Högsta domstolen.

Annons

Det är snart fyra år sedan som kvinnorna skulle gå in på Skinnmäster i Lillån. Tre av dem var klädda i traditionella romska kläder. När de närmade sig entrén mötte de ägaren Mats Nylén, som sa att de inte kunde komma in eftersom han precis stängt för lunch.

I tingsrätten dömdes Mats Nylén för diskriminering och att betala skadestånd på 80 000 kronor till kvinnorna. Han sa till dem att de var välkomna tillbaka i sina folkdräkter, något som tingsrätten ansåg var trakasserier.

Men hovrätten gjorde en helt annan bedömning och friade Mats Nylén. Det har gjort att diskrimineringsombudsmannen för kvinnornas räkning nu överklagat domen till Högsta domstolen.

– Vi anser att hovrätten har tillämpat bevisvärderingen på ett felaktigt sätt. Det finns praxis på Högsta domstolen hur man ska gå till väga, men hovrätten har beaktat motparten på ett för tidigt stadium, säger Laine Nöu Strömgren, ombud på diskrimineringsombudsmannen.

Men hon inser att det är svårt att få prövningstillstånd.

– Vi har överklagat rätt många domar till Högsta domstolen, men på senare år har de inte tagit upp någon av dem.

Mer läsning

Annons