Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röstfiske med såg och spik

Nu är de här igen. Valstugorna på Stortorget.
Socialdemokratiska oppositionsrådet Jonas Karlsson i Örebro har tröttnat på de traditionella friggebodarna och bygger en egen variant.

Annons
Socialdemokratiska oppositionsrådet Jonas Karlsson i Örebro har tillbringat många timmar med att bygga en ny valstuga tillsammans med sin pappa Lars-Göran som är pensionerad slöjdlärare. – Jag hoppas att stugan känns välkomnande, säger han.

– I 15 år har jag gått runt och tänkt att valstugorna är dåliga och tråkiga. Så nu bygger jag en ny valstuga tillsammans med min pappa Lars-Göran som är pensionerad slöjdlärare, säger Jonas Karlsson.

En friggebod är mörk, sluten och inte särskilt inbjudande för väljaren, menar Jonas Karlsson. Stugan som han har ritat har glasdörrar på två sidor så att förbipasserande ska kunna se vad som händer där inne.

– Jag hoppas att fler vågar gå in och prata med oss och att stugan känns välkomnande.

Jonas Karlsson berättar att han var på besök i Oslo under förra valrörelsen och såg att valstugorna där var moderna i jämförelse med de klassiska friggebodarna.

– Valstugorna i Oslo var väldigt snygga och påkostade. Inuti dem fanns det plasma-tv med storlek 60 tum och datorer. Vi kommer att ha en dator, men det går inte att jämföra med hur det ser ut i Oslo.

Han tror att valstugornas utseende är viktiga.

– Friggeboden känns mörk och trång och man vill gärna inte gå in i den. Husvagnen kan kännas familjär men risken är att folk inte känner sig välkomna då husvagnen kan ge känslan av att endast dem som känner varandra får komma in, säger Jonas Karlsson.

– För cirka 12 år sedan hade vi en glasskiosk som valstuga. Eftersom att den var så svår att transportera hade vi den bara i ett år. Förra valrörelsen hade Folkpartiet en cirkusvagn som valstuga.

Socialdemokraternas valstuga kommer att målas i de ÖSK-inspirerade färgerna svart, vitt och rött.

Stugan kostar 30000 kronor och partiet betalar den.

– I dag duggar valen tätt och vi kommer att använda stugan i flera gånger, säger Jonas Karlsson som tycker att det är skönt att bygga valstugan som en avkoppling till alla stillasittande möten han annars ägnar sig åt.

Mer läsning

Annons