Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röstningslokalen ska vara fredad zon

När Mona Sahlin kom till Vivalla den 1 september förra året blev det för alldeles för stökigt i och utanför biblioteket som var röstningslokal. Valprövningsnämnden anser att felen var graverande. Men den omtalade röstskolan gjorde inga fel.

Annons

Under presskonferensen i går pratade Bengt-Åke Nilsson, Valprövningsnämndens ordförande, om ett tv-inslag där man ser en socialdemokratisk valarbetare stå i vallokalen. Hon frågar en kvinna: ”Är det första gången ni röstar?” När kvinnan svarar ja applåderar hon.

I en skriftlig kommentar till NA förklarar valarbetaren: ”Jag var i Vivalla för att rösta. Jag kommer från en bakgrund där demokratin inte är självklar. Jag blev väldigt glad när kvinnan berättade att det var första gången hon röstade. Jag insåg inte då att det kunde uppfattas på det här sättet. Jag är ledsen för det. Jag skulle så klart ha tyglat min glädje. Nu förstår jag att det inte är okej att göra på det sättet i vallokalen.”

Hur påverkade röstskolan i Vivalla er bedömning?

– Själva röstskolan låg långt bort från röstningslokalen och spelar ingen roll i bedömningen. Felen begicks efteråt, när några valarbetare följde med in i röstningslokalen och när man hade ett valtält för nära lokalen. Man ska inte känna sig kontrollerad när man röstar, säger Bengt-Åke Nilsson.

På en SVT-inspelning ser man att en valarbetare stod och pratade med folk medan de röstade. Hade detta i sig räckt för att ni skulle ha med Vivallaexemplet som skäl för omval?– Ja, det var graverande. Röstningslokalen ska vara en fredad zon, man ska inte påverkas. Men i Vivalla var det var sådan oordning i lokalen att röstmottagarna inte hade en chans att säkra så att allt gick rätt till.

Mer läsning

Annons