Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött kort för grön matta

Fyra restauranger riskerar att mista tillstånden för uteserveringar. Kommunen anser att de bryter mot reglerna i kvalitetsprogrammet och har lämnat ärendet vidare till polisen.

Annons

För att få tillstånd av polisen till en uteservering krävs att restaurangen följer de regler om finns i kommunens nya kvalitetsprogram.

– Det är för att skapa en rättvis linje rakt över för krögarna, för tillgängligheten och även för stadsbilden, säger Anna-Britha Ulvenklev på kommunens enhet för park och gata.

En av de mest omtalade reglerna är att bord och stolar ska stå direkt på marken. Här har såväl Pitchers som Ritz fått problem.

”Följer kraven”

– Jag anser att vi följer kraven. Allting står på marken. Det är bara det att bord och stolar inte står direkt på marken utan vi har en matta som är 1,5 centimeter tjock. Det gör vi inte för att jävlas, utan det här är vår sätt att kunna bedriva verksamhet, säger Daniel Welin, som driver Pitchers.

Anna-Britha Ulvenklev menar dock att det är ett solklart brott mot reglerna.

– I programmet står att stenbeläggningen ska utgöra golv, säger hon.

Daniel Wellin tänker inte ta bort mattan och är beredd att driva ärendet så långt det går i domstol om polismyndigheten beslutar att dra in hans tillstånd för uteservering.

– Det här kan tolkas på olika sätt och vi menar att vi har rätt, säger han.

Bygglov för glasruta

Även Toni Fransson, nattklubbschef på Ritz, är beredd att ta strid. Han har också en matta på marken. Dessutom menar kommunen att han har en felaktig glasruta som är en meter hög runt uteserveringen, men där hävdar han att de har fel.

– Glasrutan har jag sökt bygglov för och fått. Det är mattan de bråkar om. Om vi får beslut emot oss kommer vi att överklaga. Jag är inte det minsta orolig, säger han.

Även uteserveringen på Stortorget, som Satin och G M Restaurang har, bryter mot reglerna enligt kommunen eftersom de har möbler som är felaktiga. På kommunen man har lämnat över alla handlingar till polisen, som ska göra en prövning.

Kommunikation

– Det är inte bestämt riktigt hur vi ska gå till väga. Det gäller att först ha någon form av kommunikation och ge dem chansen att rätta sig så att de tillfredsställer kommunen i deras villkor, säger Christer Hjärtmyr, chef för tillståndsenheten på polisen.

Mer läsning

Annons