Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rudbeck lockar allt fler elever till vården

Att jobba i vården har uppenbarligen börjat locka ungdomar. När intagningen till gymnasiet är klar visar det sig att Rudbecksgymnasiet har fyllt samtliga 60 platser på vård och omsorg.

Annons
Gillar utbildningen. Ida Schahade och Cornelia Schuitema berättade att de trivs med utbildningen på vård- och omsorgsprogrammet när NA träffade dem i december förra året. Arkivfoto: Håkan Risberg

Antalet äldre ökar hela tiden och i framtiden kommer behovet av personal inom vården att vara enormt. Därför har många oroats över att det har varit så få unga som sökt till vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

Men den trenden verkar vara bruten, åtminstone i Örebro.

– Vi har 60 APL-platser och det är vad vi tar in nu. Det var länge sedan det var så många, och framför allt var det länge sedan det var så många behöriga sökande. Det är väldigt glädjande, säger Mats Kempinsky, rektor på Rudbecksgymnasiet.

Det är 40 elever till vård- och omsorgsprogrammet, tio på yrkesintroduktionsprogrammet och tio på programinriktad introduktion. Alla platser är alltså fyllda, men det handlar inte om att man har lagt extra krut på marknadsföring av programmet i år.

– Nej, alla kommunala gymnasieskolor har haft ett gemensamt upplägg för marknadsföring i år. Det är mer att vi har märkt ett ökat intresse och att vi jobbar väldigt nära arbetsgivarna. Vi vet att de elever som vi skickar ut får jobb. Det är nästan 100 procent. Det är det ryktet som programmet har, förklarar Mats Kempinsky.

Skolan fyller i stort sett övriga program också.

– Ja, precis. Det är inte många platser kvar på det intaget som vi ska göra, säger Mats Kempinsky.

Eftersom kommunala skolor har ett öppet intag på många av programmen går det inte att se om de fyller alla sina platser. Det kan man dock göra när det gäller friskolorna.

Thoren business school är en skola som är nära ett 100-procentigt intag. Man fyller 186 av 198 platser.

– Det ser bra ut. Vi tycker att det är okej. Om det är tio platser hit eller dit har inte så stor betydelse. Vi har några platser kvar på naturprogrammet, som har gått ned lite grand generellt, säger Tomas Andersson, biträdande rektor på Thoren business school.

Jobbar ni mycket med marknadsföring?

– Eleverna är våra bästa marknadsförare. Den tiden är över då man bara kunde säga att vi har datorer, kom till oss. Eleverna är så medvetna i dag, och de kollar kvaliteten, vilket är bra, säger Tomas Andersson.

En skola som har både praktiska och teoretiska program är Plusgymnasiet. De fyller 59 av sina 80 angivna plaster.

– Det ligger i linje med det som vi har budgeterat. Vi har utrymme att ta in fler, men vi har inte behov av det för att bedriva en bra och kvalitativ utbildning, säger Jenny Abrahamsson, rektor på Plusgymnasiet.

Mer läsning

Annons