Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullar mot USA på två hjul

Från det sömniga bostadsområdet Tybble till New York – stan som aldrig sover – är steget stort. Men för Örebros amatörskatare Mårten Rapp, Fredrik Söderström eller Daniel Hallström kan vägen bli kort.

Annons
Dennis Henell gör tricket manual. BILD: PETTER KOUBEK

Alla tre kvalade in till Sverigefinalen den 13 juni i den internationella skateboardtävlingen Red Bull Manny Mania, en tävling som baseras på tricket manual.

– Manual är en typ av trick som växer stadigt inom skateboardsporten och bygger på balans då brädåkaren ska rulla fram på enbart två hjul, antingen fram- eller bakhjulen, berättar Joakim Skoglund, en av arrangörerna.

Plocka ut deltagare

Han och hans kolleger åker landet runt under våren för att på åtta platser, däribland Örebro, plocka ut deltagare till Sverigefinalen där en New York-resa ligger i potten.

– Mårten Rapp vann hela kvaltävlingen i Örebro och körde riktigt bra. Han har en stor chans att ta sig ända till New York, tror Joakim Skoglund.

Berätta om den tävlingen?

– Under de senaste tre åren har tusentals manualskatare deltagit i Red Bull Manny Mania runtom i USA och Storbritannien. I år växer tävlingen på den globala skalan då amatörskatare från USA, Europa, Afrika och Mellanöstern kommer att kämpa om en eftertraktad plats i värdsfinalen som hålls i New York den 21 augusti, berättar Joakim Skoglund.

Till Örebrotävlingen kom ett tiotal skatare, varav de flesta tävlade på hemmaplan. Grabbar så långt ögat kunde nå. Efter en timmes intensivt tävlande samman trädde juryn. Frågan var om en, två, tre eller fyra skulle få följa med till Sverigefinalen i Stockholm. Det blev alltså tre.

– Precis som i Växjö. Göteborg och Malmö som fick fyra var med till finalen, avslöjar Joakim Skoglund.

SE PETTER KOUBEKS BILDER FRÅN TÄVLINGEN. KLICKA PÅ BILDEN TILL HÖGER.

Ett hopp mot New York. Fredrik Söderström kvalade in till Sverigefinalen i Stockholm tillsammans med två andra av Örebros amatörskejtare.
Örebros hopp. Mårten Rapp vann kvaltävlingen i Örebro i överlägsen stil och kan enligt experterna vara med och slåss om en biljett till New York.
Erik Nylander har en utmärkt balans.
Dennis Hanell gör tricket manual.

Skate manual

Tricket manual går ut på att skateboardåkaren rullar fram på bärdans bakre hjul, medan de främre befinner sig i luften. För att försvåra åkningen ytterligare får den så kallade tamilen (brädans bakända) inte röra mark.

En nose manual är samma typ av trick men där skateboardåkaren rullar fram på brädans två främre hjul.

Mer läsning

Annons