Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rum 212: Två affärsmän möts – med varsin torped

Plaza Hotel skulle säljas 2011 men affären sprack. Örebroföretaget bakom förmedlingen uppges ha svarat med att skicka Black Cobra på hotellet. Företagarna misstänks nu för grova ekonomiska brott.

Annons

Efter en razzia mot Plaza Hotel i april förra året anhölls tio personer misstänka för grova ekonomiska brott. Fem personer hade kopplingar till hotellet, däribland de tre personer med Peter Litchell i spetsen som nu står åtalade för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott och där rättegången har inletts. De övriga fem personerna anhölls för grovt bokföringsbrott men hade också koppling till hotellet enligt polisen.

Enligt polisen handlade det om organiserad brottslighet i bland annat krogbranschen i Örebro.

Polisen genomförde tillslaget efter misstanken om att det kriminella nätverket Black Cobra hade anknytning till hotellet.

Under sommaren 2011 sprack hotellaffären. Samtidigt krävde förmedlingsföretaget ett stort arvode. I samband med det kom Black Cobra in i bilden uppgav Peter Litchell under ett förhör i tingsrätten i veckan.

– I stället för att betala 400 000 kom vi överens om att de skulle ta över restaurangverksamheten. De skulle bygga klart och göra en ny restaurang och allt vad det innehåller, sade han.

En 38-årig man ville ta över delar av hotellverksamheten – men stoppades av Black Cobra, uppgav Peter Litchell. 38-åringen skulle vara med som mellanhand i hotellverksamheten.  

Mannen är enligt NA:s uppgifter känd som en ökänd bolagsplundrare.

Det kände även Black Cobra-personer till. Efter att de hade fått reda på 38-åringens avsikter bestämdes ett möte på hotellet – rum 212 närmare bestämt.

– BC-killarna fick klart för sig att han var i lokalen och skulle ta över. I den hierarkiska världen tyckte alla att han var en ökänd bolagsplundrare och accepterade inte det, sade Litchell.

I rum 212 gjorde 38-åringen och Black Cobra upp. Båda hade med sig varsin torped, berättade Litchell.

Det slutade med att 38-åringen blev bortkörd och att Black Cobra bildade ett eget bolag som skulle ta hand om restaurangen i hotellet.

Mannen står också åtalad för övergrepp i rättssak mot 59-åringen. I samband med ett förhör med Skattebrottsenhetens personal hade mannen uppgett att han skulle ge 59-åringen ”så mycket stryk att knappt skulle överleva” enligt åtalet.

Läs ett längre reportage i lördagens NA, papperstidningen, eller köpt den som E-tidning här.

Plaza Hotel var under en tid hårt bevakat av polisen.

Detta har hänt

17 april 2013: Flera myndigheter gör en stor razzia mot Hotel Plaza. Brottsmisstanken är organiserad ekonomisk brottslighet. Strax innan har hotellfastigheten tagits i beslag av Kronofogden för att säkra ett skattekrav på sex miljoner. 10 personer anhålls.

1 oktober 2014: Rättegången inleds mot trion bakom Plaza Hotel i en elva dagar lång rättegång som fortfarande pågår.

18 oktober 2014: NA kan berätta flera av turerna bakom hotellet där ett kriminellt gäng fick fäste i hotellet lokaler.

Mer läsning

Annons