Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutiner skärps efter dödsolycka

Efter dödsolyckan i Bollebygd där en åttaårig flicka fick en gravsten över sig utvecklar Svenska kyrkan i Örebro sina kontroller.
– Vi följer redan de regler som gäller men vill göra mer än så, säger Torleif Örn, Örebro kyrkogårdsförvaltning.

Annons

Det var i söndags som tragedin i Bollebygd inträffade. Den åttaåriga flickan besökte tillsammans med sin familj en kyrkogård. När hon klättrade på en gravsten gav den vika och välte och flickan fick den över sig. Flickan fördes till Borås sjukhus där hon avled av skadorna.

Händelsen har medfört att Svenska kyrkan i Örebro vill utveckla en ny metod för kontroll av gamla gravstenar.

Varje kyrkogårdsförvaltning är ansvarig för säkerheten på de egna begravningsplatserna. Även om det är gravrättsinnehavarna som äger och ansvarar för gravanordningarna, så ska förvaltningen kontrollera att de är säkert monterade.

– Sedan 1997 finns en nationell överenskommelse med detaljerade bestämmelser över hur en gravvård ska monteras och provas för att vara säkert monterad, säger Torleif Örn, Örebro kyrkogårdsförvaltning.

"En gravsten ska tåla en knuff"

Men bestämmelserna gäller enbart nya gravstenar, alltså från 1997 och framåt. Äldre gravstenar får kontrolleras på annat sätt.

– En gravsten ska tåla en knuff utan att ramla. Vi har fått höra att vi ska knuffa och trycka på dem och att man även kan lyfta på stenarna för att kontrollera dubbens kvalitet. Allt detta gör vi. Våra medarbetare går regelbundet över hela gravfält för att kontrollera stenarna, säger Torleif Örn.

I Örebro kyrkliga samfällighet finns det, enligt Torleif Örn, runt 35 000 gravstenar. Och begreppet ”en knuff” är inget exakt begrepp.

– Vi följer reglerna men vill göra mer. Det som hände i Bollebygd får bara inte hända. Därför kommer vi i Örebro att utarbeta en ny metod för att testa gamla gravstenar, så att samtliga av våra stenar blir kontrollerade på samma sätt, oavsett vem i arbetslaget som testar dem, säger Torleif Örn och fortsätter:

– Vår tanke är att, med hjälp av en fjädervåg, sätta en gräns för minsta acceptabla horisontella kraft och sedan jobba konsekvent utifrån det. Vi tar itu med frågan direkt, genom att prova oss fram till en nivå som känns trygg och som kan accepteras både av den enskilde gravrättsinnehavaren och av oss, som är ansvariga för säkerheten.

(NA)

Mer läsning

Annons