Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rykten kring våldtäkterna dementeras

Samtidigt som polisen utreder våldtäkterna i Örebro sprids rykten – det ena våldsammare än det andra.
– Många av dem är kraftigt överdrivna, säger Mats Nylén.

Annons

I måndags kväll rapporterade polisen i Örebro att ännu ett våldtäktsförsök anmälts. Den här gången på Teaterplan i närheten av Järntorget. Polisens presstalesman Mats Nylén sade till NA att våldtäkten kunde ha koppling till vinterns överfall.

– Polisen kan aldrig utesluta att det finns ett samband, men jag ser inget direkt samband med tidigare händelser. Det som var i måndags ser ut som en isolerad händelse, säger Kalle Wallin, länspolismästare i Örebro län.

På mindre än ett år har elva kvinnor överfallits i Örebro, men ännu har ingen misstänkt gripits för överfallen. Och i takt med att tiden går sprids allt fler rykten om våldtäktsmannen, eller våldtäktsmännens, tillvägagångssätt.

– Varje våldtäkt är naturligtvis oerhört allvarlig och kränkande, men det finns oerhört mycket ryktesspridning som inte har något med verkligheten att göra, säger Kalle Wallin.

Ett av alla rykten är att våldtäktsmannen ska ha använt sig av verktyg.

– Det kan jag absolut dementera, några verktyg har aldrig använts, säger Kalle Wallin.

Han uppger att ryktesspridningen är ett problem för polisen, men att man inte kan göra mycket åt det.

– Skulle vi dementera alla rykten skulle vi inte hinna med något annat. Men det händer att vi går ut och kommunicerar med dem som sett och hört något och dementerar en del av ryktesspridningen.

Polisen har fått in en handfull tips angående våldtäktsförsöket på Teaterplan, men vill gärna ha in fler. Vad tipsen som kommit in säger vill man däremot inte avslöja.

Mer läsning

Annons