Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymdälskare i Örebro missar nattens meteorregn – då finns nästa chans att se Perseiderna

Meteorregnet Perseiderna kan ses från Sverige i helgen. Men för andra året i rad sätter vädret stopp för rymdentusiasternas planer i Örebro.

Annons

Isabelle Johansson fotograferade  meteorregnet i augusti förra året vid Närkes Kil.

Varje år i augusti går det att se meteorregnet. Natten mellan den 12:e och 13:e augusti är det extra stor chans att få se himlen lysa upp av stjärnfall.

– Det är mycket stjärnfall just den kvällen och natten. Sedan vet vi inte från år till år hur mycket det blir. Det är en bra höstupptakt för oss i Örebro astronomi, säger föreningens ordförande Kjell Olauson.

Precis som varje år hade föreningens medlemmar planerat att samlas för att titta på meteorregnet tillsammans vid Venastugan i Örebro. Men för andra året i rad tvingas de ställa in. På grund av molnigt väder kan meteorregnet inte ses i Örebro.

– Det är ganska uppenbart att det inte fungerar. Annars gör vi det varje år, säger Kjell Olauson.

Utrustade med varma kläder brukar rymdentusiasterna räkna stjärnfallen tillsammans. Vissa av de mest hängivna brukar stanna kvar hela natten. Ett år räknade de till hela 96 stjärnfall på en kväll, berättar Kjell Olauson.

Alla har solstolar med sig så att man kan lägga sig och titta rätt på stjärnhimlen på ett enkelt sätt. Så ligger man i kolmörkret och räknar stjärnfall.

Men hoppet är inte helt ute för länsbor som hoppas på att få se meteorregnet efter i natt (se grafiken nedan)

– Även dagarna före och efter är vi på väg in eller ut ur stråken. Stjärnfall är ingenting annat än gruskorn som kommer in i jordatmosfären och brinner upp, förklarar Kjell Olauson.

Vilket är nästa rymdfenomen att se fram emot?

– Den stora grejen är i augusti är solförmörkelsen. I USA får man en total solförmörkelse över hela landet med en band på ungefär tio mils bredd. Det strömmar folk dit, säger Kjell Olauson, och tillägger att solförmörkelsen inte kan ses i Sverige.

Se också:

Här är nattens häftiga meteorregn över Örebro

Grafik från Nyhetsbyrån TT som förklarar meteorregnet Perseiderna.

Mer läsning

Annons