Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S kan tappa fyra mandat i Örebro 

Socialdemokraterna i Örebro kan tappa fyra mandat i kommunfullmäktige.Vinnare är Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet enligt den första beräkningen.

Annons

Örebro kommun har gått från fyra till två valdistrikt. Traditionellt sett ökar detta de mindre partiernas chanser i mandatfördelningen, något som tycks bekräftas i Örebro.

KD och V är oförändrade, medan M och FP tycks också följa den nedåtgående trenden på riksplanet och tappar varsitt mandat. Så ser siffrorna ut när 82 av 83 valdistrikt i Örebro är räknade.

Men medan Socialdemokraterna gått framåt på riksplanet så har de alltså lokalt tappat runt fem procentenheter i Örebro.

-Jag hade definitivt hoppats på mer, för jag har känt ett starkt stöd från örebroarna, säger Lena Baastad.

Vilka som kommer att styra Örebro kommer att bero på vilka som väljer att samarbeta. KD och C har tidigare samarbetat med Socialdemokraterna, men i valrörelsen har alla tre gått fram som egna partier.

-Vi ska avvakta hela valresultatet, och så sätter vi oss ner nästa vecka. Men vi kommer aldrig någonsin att göra SD till vågmästare, säger Lena Baastad (S).

Partier som kompromissar och samarbetar brukar bli mindre synliga. Trots det har alltså Centerpartiet fördubblat sina mandat, som det ser ut hittills.

-Vi har gynnats av att vi kunnat föra vår politik, tror Rasmus Persson (C).

Mer läsning

Annons