Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V - störst i Örebro

Socialdemokraterna får, tillsammans med Vänsterpartiet, fler mandat än koalitionen i kommunfullmäktige.
– Nu kommer jag att sträcka ut en hand till de borgerliga partierna, säger Lena Baastad (S).

Annons
Socialdemokraternas Lena Baastad med Roger Rådström på valvakan i Örebro.

Det ser ut som att koalitionens tid i Örebro är över. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får nämligen 31 mandat i kommunfullmäktige, av totalt 65. Koalitionen, allianspartierna och Miljöpartiet, får tillsammans 30 mandat. Det betyder att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll med sina fyra mandat - men alla partier har tidigare uppgett att ett sammarbete med Sverigedemokraterna är omöjligt. Istället kommer Lena Baastad (S) att söka hjälp hos något av de borgerliga partierna.

Framgångarna i många av Örebros valdistrikt för Socialdemokraterna kallade partiet själv för Lena-effekten. Fullmäktigeledamöterna Björn Sundin och Lena Beime hyllade båda kommunalrådet och första-namnet på Socialdemokraternas lista, Lena Baastad.

– Lena är en fantastisk människa som kan hitta lösningar, sade Lena Beime.

– Vi ser resultatet av en Lena-effekt, sade Björn Sundin, valkvällens festarrangör och konferencier.

– Jag har ett fantastiskt stöd i partiet, säger Lena Baastad själv. Men framför allt har vi bedrivit en fantastisk valkampanj och en sak som är klar är att vi är valets tydliga vinnare.

Det var oerhört varmt, uppsluppet och nervöst vid valvakan i Stora salen i Stora hotellet. Stora tv-skärmar i några rum följde SVT:s valvaka och vid några mindre skärmar flockades många för att se hur rösträknandet föll ut i de olika valkretsarna.

Det är han som arrangerat årets valvaka och närmare 300 socialdemokrater mötte upp vid den italienska buffén och senare under kvällen, ett disco.

– Titta hur Centerpartiet och Folkpartiet tappar, pekade Jonas Karlsson på skärmen när han klickat fram de färskaste resultaten.

– Trenden visar helt klart att vi går fram i Örebro, helt emot riket, jublade Björn Sundin från scenen. Folkpartiet, KD och Centerpartiet backar i nästan alla distrikt.

Redan vid 22-tiden började glädjespekulationer om vilket parti som skulle kunna bli ny samarbetspartner.

– Ja, Folkpartiet och Staffan Werme blir det absolut inte, sade Inger Knutar och Jessica Ekerbring.

Stor glädje gav också det ökade valdeltagandet. Alaa Idris gladdes enormt mycket åt det ökade valdeltagandet i Vivalla.

– Men det räcker ändå inte, sade hon. Nästa gång måste vi öka det ännu mer.

Mer läsning

Annons