Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)pricka i landstingstoppen

Det gnisslar i landstingstoppen. Samarbetet mellan Socialdemokraternas båda toppnamn, Marie-Louise Forsberg-Fransson och Jonas Karlsson är inte det bästa.

Annons

Inom kort ska S göra sina nomineringar till nästa års val. Forsberg-Fransson och Karlsson toppar varsin lista till regionfullmäktige i det provval som nyligen hölls. De är därmed huvudkandidater till ordförandeposten i den nya mäktiga regionstyrelsen som ersätter landstingsstyrelsen.

I en ledarkommentar i NA i helgen talades det om ett ”politiskt fulspel” och motsättningar mellan de båda.

Hur är samarbetsklimatet mellan dig och Forsberg-Fransson?

– Jag har ingen kommentar om det, svarar Jonas Karlsson.

Valberedningens ordförande Bengt Wentzel säger att du och Forsberg-Fransson inte funnit rätta former för att jobba ihop?

– Jag vill inte kommentera det. Jag för samtal med valberedningen och det får räcka med det.

Är du lagspelare eller individualist?

– Jag har inga ytterligare kommentarer.

Vad anser du om Forsberg-Franssons studier vid sidan om landstingsuppdraget – är du lika förvånad som Björn Sundin över att hon får tiden att räcka till?

– Jag har gjort ett uttalande i radion och det får räcka, frågan är utagerad. Jag har sagt att jag inte kan göra någon annan bedömning än vad hon själv gör, och hon säger att det inte påverkar landstingsuppdraget.

– Däremot har partidistriktets styrelse begärt att valberedningen ska ta fram riktlinjer hur förtroendevalda ska informera vad man har vid sidan om det politiska engagemanget. Några sådana riktlinjer finns inte i dag. Valberedningens ordförande Bengt Wentzel säger att Forsberg-Fransson tidigt informerade om sina studier och att han inte sett något problem med det.

Marie-Louise Forsberg-Fransson är förvånad över att en diskussion om hennes studier kommit upp just nu.

– Jag förstår inte. Jag har varit väldigt öppen inför alla om detta, alla har känt till det.

Hon anser inte att det finns några ”motsättningar” mellan henne och Jonas Karlsson och betonar att hon ser hela landstingsledningen som ett team.

Men hon ser en komplikation med den nuvarande ordningen av dubbelt ledarskap – hon ordförande i landstingsstyrelsen och vice ordförande i partidistriktet, Jonas Karlsson ordförande i partidistriktet och vice ordförande i landstingsstyrelsen.

– Jag har signalerat till valberedningen att det inte är optimalt. Rollfördelningen behöver tydliggöras så att vi inte springer i olika spår. Jag förutsätter att den frågan tas på största allvar.

Andra sprickor

November 2009: Efter valet 2006 ingår vänsterpartiet i Lindesberg allians med borgerliga partier som tar över makten. Det orsakar en spricka mellan två fraktioner inom V och partiets främsta företrädare lämnar partiet. De som lämnar Vänsterpartiet ansluter sig senare till Miljöpartiet och i ett fall till centern.

Mars 2010: Peter Carlsson (S) avgår som ordförande i kommunstyrelsen i Hällefors och som kommunalråd. Starkt bidragande orsak är konflikter inom partiet:

- Min intention var att skapa samverkan, men det har inte lyckats. Mest har min tid väckt ofruktbara konflikter både mellan partier och inom mitt eget parti, säger Carlsson.

November 2010: Mångåriga kommunalrådet i Örebro, Inger Högström-Westerling, M, hoppar av politiken. Sprickan mellan henne och förstanamnet på fullmäktigelistan, Kent Persson, blev tydlig.

- Jag sticker inte under stol med att det finns olika uppfattningar mellan mig och den nya ledningen i hur ledningsfrågor ska hanteras, säger hon till NA.

April 2011: David Kronlid, SD, hoppar av partiet och blir politisk vilde. Orsaken han uppger är bland annat partiets invandrarpolitik.

- Jag känner att det kanske är en del personer i partiet som drar lite åt det mer, vad ska man kalla det, radikala hållet i de frågorna, berättar han.

Mer läsning

Annons