Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Starta pendeltåg via Hovsta

Under nästa mandatperiod startar Socialdemokraterna i länet pendeltågstrafik mellan Örebro och Nora – om de vinner valet.

Annons

Det köttbenet slängdes ut till väljarna en dryg vecka före valdagen.

- Det är en av de största kollektivtrafiksatsningar i Örebro läns historia, hävdar distriktsordförande Jonas Karlsson. Men det är en satsning som är helt nödvändig om vårt län ska kunna fortsätta konkurrera när det gäller kompetens och arbetskraft, fortsätter han.

Etapp 1 mellan Nora, Hovsta och Örebro skulle halvera restiden från Nora till centrala Örebro. Och hovstaborna skulle spara en kvart på att ta pendeltåget.

- I dag tar det 41-45 minuter från Nora Det gör att bara 14 procent tar bussen. Resten åker egen bil. Men en resundersökning som landstinget låtit göra visar att 70 procent skulle ställa bilen om det bara tar 22 minuter med tåg, säger landstingets ledande socialdemokrat Marie-Louise Forsberg Fransson.

Ett pendeltåg med en avgång i halvtimmen under högtrafik skulle bli cirka fyra miljoner dyrare per år jämfört med dagens busstrafik.

- Men ökar passagerarantalet så minskar även kostnaderna, förklarar Jonas Karlsson.

- Så nu kör vi, tillägger han med den brasklappen att de röda förstås måste få majoritet i landstinget även under nästa mandatperiod.

Läs mer i fredagens NA.

Mer läsning

Annons