Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S tvingas motvilligträdda vårdnadsbidraget

Nu är det Socialdemokraterna som räddar vårdnadsbidraget. På kommunstyrelsens sammanträde fanns ett yrkande från tre av partierna i opposition om ett omedelbart avskaffande, men det gick inte igenom.

Annons

Socialdemokraterna gillar inte vårdnadsbidraget. Men för att få ihop ett styre med Kristdemokraterna och Centerpartiet i kommunen blev det en av frågorna där partiet tvingades kompromissa.

Ombytta roller

När Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet yrkade på att avskaffa vårdnadsbidraget och lägga pengarna i den kommunala barnomsorgen blev det ombytta roller för Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande. Hon röstade mot yrkandet.

– Ja, så är det. Men det är klart att det här var en del i överenskommelsen med KD och C. Jag har ingen annan kritik mot vårdnadsbidraget i dag än vad jag hade då. Samtidigt var det en del för att få ihop en majoritet, säger hon.

"Vi var tveksamma"Staffan Werme (FP) vill inte längre ha kvar vårdnadsbidraget.

– Vi har aldrig velat ha det. Vi var tveksamma när vi gjorde det. Det har gjorts uppföljningar och de farhågor vi hade besannades, säger han.

Murad Artin (V) har varit inne på samma linje hela tiden.

– Äntligen börjar de borgerliga vakna och inser de negativa effekterna av vårdnadsbidragets införande i Örebro kommun, säger han.

M valde att avstå

Även Miljöpartiet har ändrat sig och vill ha bort vårdnadsbidraget.

– Vi menar att det inte har bidragit till att öka jämställdheten i kommunen, säger Fredrik Persson (MP).

Moderaterna valde att avstå att rösta.

– Anledningen är att vi är i en process internt i vårt parti där vi går igenom frågor där vi har kompromissat ihop oss med andra partier. Vi är inte klara med när det gäller vårdnadsbidraget, säger Kent Persson (M).

Mer läsning

Annons