Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så arbetar polisen mot barnsexbrott

Just nu pågår rättegången mot den misstänkte nätpedofilen i Örebro tingsrätt. Jenny Jansson är en av de personer som arbetat med polisutredningen.

Annons

Jenny Jansson är inspektör och utredare på Örebropolisens barn- och familjevåldsrotel. I två år har hon arbetat med barnutredningar.

Den senaste tiden har hon arbetat med utredningen mot den misstänkte nätpedofilen som startade efter att en 13-årig flicka i Kumla tog sitt liv i våras.

Med anledning av att utredningen just nu behandlas i rätten kan Jenny inte uttala sig om den utredningen specifikt.

Generellt sett, vad är svårast när brottsoffret är under 15 år?– Många unga har svårt att redogöra för vad som hänt och de har svårt att hävda sin rätt, förklarar Jenny.

– Det är många som inte förstår att de utsatts för ett brott. De vet bara att det känns väldigt fel. Man förstår inte att man är ett brottsoffer.

Jenny är utbildad polis och sedan vidareutbildad till barnförhörsledare. Ett uppdrag som kräver noggrannhet och professionalism.

Barnen kan ha svårt att berätta om det de varit med om av olika anledningar; skam, rädsla, utveckling vad gäller språk eller minne.

– Där måste vi hjälpa och stödja barnet att kunna berätta så det blir förstått.

Samtidigt måste hon vara objektiv och inte ”pusha” barnet i någon riktning.

Jenny förklarar att målsägandebiträdet spelar en otroligt viktig roll med att stötta barnet. Målsägandebiträdet är i de flesta fall en advokat och den person som juridiskt företräder målsäganden, det vill säga offret.

I förhören måste Jenny ha välformulerade frågor och vara försiktig med sammanfattningar.

– Barn och unga kanske inte står på sig och säger: ”Nej, nu har du fattat fel.”

Om förhöret är tvivelaktigt kan det förkastas av en domstol.

Brotten utnyttjande av barn för sexuell posering och kontakt med barn i sexuellt syfte (grooming) har lägre straffvärde än fysiska sexualbrott som våldtäkt.

Viss kritik finns mot lagformuleringarna då det kan finnas risk att utredningar av dessa brott prioriteras bort.

Jenny avfärdar den tesen. Hon förklarar att grooming är ett förberedelsebrott och att poseringsbrottet kan vara ett första steg mot att uppmana barnet att gå med på en fysisk träff.

– Gärningsmannen ”fiskar” på internet och vad finns det för risker med att någon får hålla på så? Vi måste utreda det och få tag i den personen, säger Jenny som tycker det är viktigt att utreda dessa typer av brott.

För Jenny och kollegerna på barn- och familjevåldsroteln gäller det att hänga med i den snabba utvecklingen på internet. Och Jenny tror att det finns ett stort mörkertal kring oönskade sexuella kontakter på internet.

– De flesta jag förhör vittnar om att de blivit kränkta på nätet tidigare.

Mer läsning

Annons