Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nya läktaren och bostadsrätterna

Nu sparkar Örebroporten i gång ombyggnaden av den södra läktaren på Behrn arena. Detaljplanen ska antas på torsdag. - Vi är sugna på att komma i gång, säger Jeanette Berggren, vd.

Annons

Planerna på att bygga ut den södra läktaren på Behrn arena fortskrider.

– Projektet har legat vilande ett tag. Men nu när detaljplanen är färdig kan vi jobba vidare, säger Jeanette Berggren, vd på Örebroporten.

Byggnadsnämnden föreslås anta en detaljplan som ger möjlighet att bygga en större läktare på fotbollsarenan med plats för kontorslokaler. Beslutet ska tas på sammanträdet på torsdag. Samtidigt föreslås nämnden anta detaljplanen för de angränsande flerfamiljsbostäderna som ska byggas längs Restalundsvägen.

På Örebroporten, som äger Behrn arena, har man inväntat detaljplanen för att kunna gå vidare med bygget. De skisser som redan finns ska modifieras.

Detaljplanen ger utrymme för att höja södra läktaren i nivå med den norra.

– De kommer att likna varandra. Det blir en motsvarande läktare på den södra sidan. Läktarna kommer att mötas och balansera varandra, säger Jeanette Berggren.

Kontorslokaler, publikarkad och loger ska komplettera läktaren. Parkering och ytterligare lokaler ska inrymmas i bottenvåningen.

Det första Örebroporten ska göra när detaljplanen antas är att ta ställning till om läktaren ska bli två eller tre våningar hög. Jeanette Berggren hoppas på att den ska kunna bli tre våningar hög.

Blir bygget högre än man tidigare planerat innebär det också att prislappen blir högre än de 100 miljoner kronor som man tidigare uppskattat kostnaden för bygget till. I kommunens budget ska byggnadskostnaderna för södra läktaren finansieras av externa hyresgäster i kontorslokalerna. Det är något som Jeanette Berggren tror är fullt möjligt.

– Ja, Örebro växer. Det finns en efterfrågan på nya kontor. Det kan komma att handla om någon som hyr hela lokalen eller delat mellan flera hyresgäster. Nu börjar arbetet med att hitta hyresgäster. Vi är sugna på att komma i gång.

Längs Restalundsvägen ska Skanska bygga sex bostadshus med sammanlagt 55 bostadsrätter, mellan 50 och 124 kvadratmeter stora. Lars Oscarson är projektutvecklare på Skanska och har ansvar för bygget.

– Vi planerar att börja sälja i slutet av april. Byggstart blir innan semestern. Fullt färdigt tror vi att det ska vara i december 2017.

Skanska har gjort bullerutredningar med tanke på ljudet från arenan strax bakom husen. De har anpassat fasaderna efter ljudet och ska göra något bättre fönster på vissa av fasaderna. Men Lars Oscarson menar att det inte är så stort problem.

– Våra mätningar visar att bullret inte är så högt.

Mer läsning

Annons