Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nya Oxhagen centrum

Snart ska all verksamhet ha flyttat ut. I augusti börjar man bygga om centrumanläggningen i Oxhagen. – Det här blir en nystart, säger Peter Franzén, ordförande för Träffpunkt Oxhagen.

Annons
Skissen över nya centrumanläggningen har gjorts av Roof arkitekter AB.

 I november förra året tog en enig kultur- och medborgarnämnd beslutet att flytta fritidsgården i Haga centrum till Oxhagen. Tanken är att det ska ha en positiv effekt på området som hittills inte haft mycket att erbjuda de som är tonåringar.

I centrumanläggningen har det bara funnits en fritidsklubb för mellanstadiebarn och verksamhet för vuxna.

Nu får man alltså en fritidsgård även för högstadieelever men först ska hela huset renoveras och byggas om.

Nu i sommar töms centrumanläggningen på all verksamhet. Restaurangen som låg där har redan flyttat, likaså Öbos bovärdskontor. Exakt när föreningskoperativet flyttar är inte klart, det kan bli i juni eller i juli. Under hösten kommer man att vara i tillfälliga lokaler i närheten.

– Vi ska försöka fortsätta med svenskundervisningen och hantverksträffarna, men matlaget och friskvården får vi nog hoppa över, säger Camila Hoso, föreståndare för Träffpunkt Oxhagen.

– Vi letar nu nya lokaler, kanske kan vi vara där fritidsklubben är i dag, eller kanske i Varberga. Vi vill inte stänga helt, fortsätter hon.

Träffpunkt Oxhagen är ett föreningskoperativ som driver olika verksamheter för vuxna i området. Under hösten tänker man försöka hålla sig flytande för att till våren komma tillbaka med ny kraft. Då ska man flytta tillbaka till centrumanläggningen och samsas med fritidsgården.

– Vår tanke är att öppna upp och göra det till en mer levande mötesplats, säger Peter Franzén som är ordförande för föreningskoperativet. Vi vill ha mer föreläsningar och mer kulturarrangemang. Det känns förhoppningsfullt och ska bli spännande.

Man räknar med att ombyggnadsarbetet kommer i gång i augusti, till jul ska det förhoppningsvis vara klart.

Utvändigt kommer man inte att märka speciellt mycket men invändigt blir det stora förändringar.

– Vi kommer ta bort några små kontor och göra en större samlingssal. Vi bygger också en liten bio, grupprum och bygger en ny lokal som kan används för dans. Bollhallen blir kvar och vi skapar också en kafeteria, berättar Michael Gustavsson, teknisk förvaltare på Öbo.

Det är bara den del av Oxhagens centrum där föreningskoperativet är som kommer att byggas om. Den andra anläggningen med bland annat matbutik berörs inte av ombyggnationen.

Förändring. Hela hösten ska delar av Oxhagen centrum byggas om. Till våren ska fritidsgården i Haga flytta in och samsas med föreningskoperativet Träffpunkt Oxhagen.Arkivfoto: Kicki Nilsson

Mer läsning

Annons