Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nybygget vid Postterminalen

Redan nästa år kan bygget börja på två nya kontors- och hotellbyggnader vid Postterminalen. Planer som kan samla 1 200-1 400 arbetstillfällen i området.

Annons
Förtätad bebyggelse. I mitten syns de tre nya huskroppar som planeras vid nuvarande Postterminalen. Järnvägen och Resecentrum ses i bildens vänstra del.

– De två fastighetsägarna i området, Klövern och Jernhusen är intresserade av att utveckla området. De vill gärna komma i gång och bygga nytt i området redan nästa år, säger Ulf Nykvist, planchef på Örebro kommun när han förklarar varför kommunen nu gått ut med ett samråd för en ny detaljplan för området kring Postterminalen.

Nya övergångsställenDet är området intill järnvägen vid Postterminalen och strax norr om Resecentrum som står inför en förändring.

– Det här är ett område som är lite otillgängligt i dag och vi ser hur vi ska kunna förbättra det med övergångsställen och kanske bygga om korsningen Östra Nobelgatan, Östra Bangatan.

– Östra Bangatan kan smalnas av för att ge en lite mer stadsliknande karaktär, jämfört med dagens utformning som mer liknar trafikled, säger Ulf Nykvist.

Tre byggnaderPlanen ger utrymme för tre nya kontorsbyggnader i området. Ett kontorshus i sju våningar i den södra delen och ett fjorton våningar högt hus i norra delen. Ett hus som kan innehålla kontor och hotell till exempel. Det finns även möjlighet för ett nio våningar högt kontorshus öster om Östra Bangatan på den nuvarande parkeringsytan mittemot nybygget Rättscentrum.

Planeringen för framtidens Resecentrum pågår fortfarande och den här planen tar fasta på att järnvägen ligger kvar i markplan genom centrala Örebro. Men den nya bebyggelsen placeras så att dt finns ett avstånd om minst 30 meter till järnvägen och så får de nya husen utformas så att det under mark och i det första våningsplanet finns utrymme för flexibla lösningar om det i framtiden fattas beslut för andra spårdragningar, än dagens i markplan.

På så vis kan förnyelsen av området komma i gång snabbt. Utan att behöva invänta processen om framtidens Resecentrums ut- och ombyggnad som riskerar att bli en utdragen fråga.

Mer läsning

Annons