Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir Örebro pride

Magnus Carlsson och Gladys Del Pilar kommer till Örebro pride. Och förutom sedvanligt pridetåg och schlagershow satsar festivalen på idrotten.
– Vi måste få i gång dialogen mellan hbtq-världen och idrottsvärlden, säger Karl-Erik Irina Nilsen.

Annons
Karl-Erik Irina Nilsen, Marie Kühler, Peter Flack, Anna Örenius och Brittinger Örenius.

I dag presenterades programmet för Örebro pride som anordnas i slutet av sommaren. Festivalen belyser frågor för homosexuella, bisexuella och transpersoner. I tre dagar varvas föreläsningar med fest på olika platser i stan.

NA-kommentarer avgörandeParaden går på fredagen och efter det bjuds det på en gratis prideshow i Stadsparken med bland annat Discoboys Magnus Carlsson, Gladys Del Pilar och Fashion Pack. Konferencier är Peter Flack.

– När jag läste kommentarer om Örebro pride på NA:s hemsida insåg jag att det är viktigt att göra det här. Det finns nog så många fördomar, så mycket rädsla. Och det finns mycket att vara rädd för i samhället i dag, men det här handlar om kärlek, säger Peter Flack.

Dialog i fokusFlera av årets föreläsningar handlar om idrott. På Örebro universitet hålls seminariet Open Heart som syftar på att göra idrotten öppnare.

– Det absolut viktigaste är dialogen, sedan kommer festligheterna, säger Karl-Erik Irina Nilsen från RFSL.

Idén att satsa på idrotten kläcktes av Örebrokompaniets vd Sofia Strömberg.

– Vi ville göra Örebro pride unikt och då föreslog hon att knyta samman det med idrottsstaden, säger Brittinger Örenius som driver festivalen tillsammans med sin dotter Anna Örenius.

– Det finns ett jätteintresse för föreläsningarna, vi har redan nu nästan 300 anmälda, fortsätter hon.

Diskussion om schlagerAnna Örenius jobbade med Stockholm pride förra året. Även hon tycker det är synd att det ofta fokuseras på festerna och vill att även föreläsningar och seminarium lyfts fram.

I så fall, varför är det alltid schlager på pridefestivaler?– Jag vet faktiskt inte, mycket baseras nog på fördomar, säger hon.

– Många av mina gaykompisar gillar schlager, men det är en intressant fråga, säger Marie Kühler som också medverkar på Örebro pride.

Mer läsning

Annons