Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så byggs Visgatan om - för 170 miljoner kr

Nu är det klart. Visgatan ska göras om. Hus ska rivas, byggas och renoveras till en kostnad av 170 miljoner kronor. De boende är dock oroade för en hyreshöjning på 20 procent.

Annons

Området kring Visgatan i Vivalla ska ändra karaktär. Fastighetsägaren Öbo kallar projektet för ”Mitt gröna kvarter”. Det ska både rivas och byggas nytt.

– Vi tillför något nytt i Vivalla. Nya boendeformer som inte har funnits där. Vi hoppas att det ska få fler att vilja flytta till Vivalla, säger Karin Sundin (S), ordförande i Öbo:s styrelse.

Fredagens beslut av Öbo:s styrelse innebär att två huslängor rivs och entréerna vänds på intilliggande hus, så att de vetter mot en innergård. I kanterna ska gården ramas in av två radhus.

Hoppas på mer lugn

– Genom att göra så här hoppas vi att man ska få lite mer lugnare och privatare områden, där man kan släppa barn och vara trygga, säger Karin Sundin

Hon lovar att de som tvingas flytta ska erbjudas likvärdiga lägenheter med likvärdig hyra och standard.

– Öbo kommer att ha en tjänst som bara jobbar med att se till att folk får en smidig utflytt eller tillbakaflytt om det blir så. De som bor i de hus som ska renoveras har möjlighet komma tillbaka, säger hon.

Det ska byggas 24 nya radhus och ett fyravånings hyreshus med 16 lägenheter.

Boende upprörda

Dessutom ska övriga 100 lägenheter på Visgatan renoveras. Det innebär att hyran höjs med runt 20 procent på dem. Många boende har varit upprörda.

– Vi försöker göra den här renoveringen så billigt som möjligt, så i den bemärkelsen har vi verkligen lyssnat på dem. Det man framför allt har varit orolig för är att hyran ska öka för mycket. Då har vi sagt att vi gör bara det absolut nödvändigaste. Vi isolerar, vi byter fönster, vi vänder de här entréerna och vi gör en del tekniska åtgärder när vi byter ventilationssystem, säger Karin Sundin.

Från Hyresgästföreningen är man inte nöjd med den planerade hyreshöjningen.

För mycket

– Vi är inte emot en upprustning av ett miljonprogramsområde, som Vivalla är. Det är jättebra. Frågan är till vilka villkor. Det måste ske på rimliga villkor för de boende, säger Ali Qadiri, verksamhetsutvecklare hos Hyresgästföreningen.

Är 20 procent rimligt?

– Nej, faktiskt inte. Vi tycker att det är en för stor höjning och det tycker även hyresgästerna, säger han.

Så byggs Visgatan om

Mer läsning

Annons