Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så döljer nättjuvarna sina spår

Bedragarna på internet blir allt fräckare. De ordnar ofta så att pengarna vandrar i flera led för att det till slut ska bli omöjligt spåra vem som är mottagaren.
Ibland finns anknytningar utomlands vilket gör det ännu svårare för svenska polisen att hitta rätt.

Annons

 – Många nätbedragare vet hur de ska förstöra våra möjligheter, säger kommissarie Thomas Hörnfeldt på Örebropolisens rotel för ekonomiska brott.

 Bedrägeri på nätet kan handla om att också säljare drabbas, inte minst när det gäller bilar och båtar. I övrigt är det vanligare med lurade köpare.

Lätt att spåra kontonI de fall pengar betalats till ett bankkonto, och kontohavaren kan spåras, är fallet enklare att lösa.

– Då brukar det inte vara några problem att få fallet uppklarat. Dessutom händer det ibland att vi avslöjar samma person bakom flera ouppklarade brott.

Utredarna på ekoroteln märker hur bedrägerierna på internet ökar.

– Vanligaste fallet är fortfarande en uppgörelse mellan två privatpersoner. Ofta genom att flera luras köpa samma vara. Alla betalar i tron att de är enda köparen men ingen av dem får något i utbyte.

Svårt bevisa uppsåtDet kan också vara så att en vara levereras, men inte den utlovade.

– Exempelvis en väska som visar sig vara en märkeskopia. Där kan det vara svårt med bevisen i och med att säljaren hävdar att han eller hon trodde varan var äkta.

Hur ska den som handlar på internet skydda sig?– I de flesta fall är handeln seriös och bedrivs av företag. Det är affärerna mellan privatpersoner som skapar de stora problemen, eller med mindre seriösa företag inblandade. Ett varningstecken är när affären ser för bra ut. Det kan vara ett tecken på att säljaren inget har att sälja. En väg är också att betala genom de betalningsmöjligheter som finns på nätet. Då går inga pengar in innan varan levererats.

Om det handlar om en bil för en hög köpesumma?– Inget ska betalas i förskott, man ska se till att träffa säljaren och provköra. Men här kan också säljaren råka illa ut, som säljare bör man exempelvis åka med på provturen, annars kan bilen vara försvunnen. Att göra upp affären på banken är ett säkert sätt. Görs den upp på annat sätt, var vaksam på att sedlarna inte är falska och ta inte emot utländska sedlar. Det är också viktigt se till så att handlingar blir undertecknade och att det framgår att bilen övergått till en ny ägare.

Utreds nogaThomas Hörnfeldt säger att polisen ser mycket allvarligt på nätbedrägerierna.

– Den som anmäler kan vara säker på att vi utreder noga. Det här är högprioriterade ärenden. Det går också bra att anmäla misstankar till oss, som en underrättelse.

Mer läsning

Annons