Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så firades första advent i länet

Lagom till årets julmarknad i Örebro slog kung Bore till på allvar. Men det hindrade inte besökare från att ta sig in till stan och julshoppa.

Annons
Emanuel Cederqvist fick en skumtomte av en tomte i päls på Stallbacken.

Första advent bjöd inte bara på sedvanlig julskyltning. Där fanns också flera julmarknader att besöka. Wadköping har sin julmarknad, på Stallbacken fanns en annan och i och runt Slottet en tredje. Men vädrets makter gjorde det svårt för både besökare och knallar. Snön yrde i vinden och gjorde att staden närmast kändes som en fjälltopp, rent vädermässigt på eftermiddagen.

På Stallbacken ledde vädret i alla fall till en ekonomisk lättnad för arrangörerna. De behövde inte frakta dit snö, som de brukar. Snön föll ymnigt, både uppifrån och från sidan i den hårda vinden.

- Jag har varit här i regn och plusgrader förut. Det här är nog första gången med riktigt busväder, konstaterade Kickan Keirouz som köpte glögg av Peter Borgström på Stallbacken. Peter frös och stampade fötter men kunde i alla fall värma sig lite på glöggrytan.

Herrman Fisk som sålde fisk från ett stånd hade det inte lätt. Hans varor frös och snöade över, det var svårt att se vad han erbjöd. Han var missnöjd med vädret men konstaterade att det är en risk man tar på en marknad. Bredvid honom stod Helena Öberg och sålde limpor och hennes kommers gick bra, menade hon.

- Jag säljer bröd med puder, sade hon och log och borstade bort snön från de stora bröden.

Håkan Cederqvist hade tagit med sig barnen Emanuel, Benjamin och Amanda på julmarknaden. Tvärtom många andra, trivdes Håkan i snöyran och kylan, tyckte att vädret gav riktig julstämning. Hans pojkar, som fick en skumtomte av en jultomte, höll med. Lillasyster Amanda sov, översnöad i barnvagnen, välklädd i overall och med ett fårskinn på sittdynan.

Utanför Slottet ställde framför allt vinden till bekymmer för den vikingatida marknaden som skulle vara där. Vikingatälten blåste helt enkelt bort för knallarna. Det löste sig för en del av dem som istället kunde flytta in under tält hos knallar vid en annan sida av Slottet.

Hanna Ågren stod under ett tält hos en försäljare som gett henne plats och hon hade brett ut sina vikingasmycken till försäljning. Men det var inte lätt för kunderna för smyckena blev snabbt översnöade. Själv var Hanna tacksam att hon fick en plats och tog vädret med glatt humör.

- Jag brukar åka runt på marknader på sommaren och i år skulle jag testa en vintermarknad. Det fick jag ju göra, sade hon och skrattade.

På Slottet hölls en stor del av marknaden inomhus och där var det tätt av besökare som kanske inte bara var där för att handla utan också för att värma sig. Senap, glögg, tomtar, ljus, lutfisk, lax, ja, det mesta för julen fanns att köpa.

Trots att kylan och snön gjorde marknaderna svårbesökta kan man inte säga annat än att det var riktig julstämning på stan. Om man med julstämning menar vinterväder och kommers. Fast som någon sade: det hade ju kunnat vara lite mer lagom vinter.

Filippa, Imme, Hend och Murre Keirouz har som tradition att gå på julmarknaden, även om det är busväder. Peter Borgström heter glöggknallen.
Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Håkan och Amanda Cederqvist hade klätt sig ordentlig inför julmarknaden.

Mer läsning

Annons