Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så firades nationaldagen

Nationaldagsfirandet i Örebro i går inleddes med att hundratals människor trängdes i Rådhuset när nya medborgare hälsades välkomna till Sverige.

Annons
I Stadsparken bjöds det på konsert under dagen.

Lars O Molin (KD), ordförande i kommunfullmäktige, hälsade välkommen till Rådhuset vid lunchtid. Platserna tog snabbt slut och ett 50-tal personer fick stå och lyssna när Kulturskolans elever spelade nationalsången på fiol.

Lars O Molin höll ett tal om vikten av frihet och öppenhet. Efter det delades diplom ut av till Örebros nya svenska medborgare. Några visade stolt upp sina diplom, och en väldigt glad man gav björnkramar till Lena Baastad (S), Torgny Larsson (S) och Lotta Sörman (MP) som delade ut diplomen.

På eftermiddagen fortsatte nationaldagsfirandet i Stadsparken med sång och musik inför ett tusental örebroare i ett ändå hyfsat sommarväder.

Det hela inleddes med en klassisk blåsorkester som marscherade genom parken fram till den stora scenen. George Shaid fortsatte sedan själva firandet från scen med att sjunga nationalsången och fick ackompanjemang av en uppskattande publik.

Efter det bjöds det på musik och folkdans i alla former. Och som det sig bör en nationaldag så framfördes Idas sommarvisa av barn från Kulturskolan.

Under firandet korades också ÖSK ungdom som årets förening i Örebro för sitt målmedvetna arbeta för flickidrotten.

De flesta människor såg ut att trivas i solen, bland dem Charlotte Carling med dottern Agnes, fyra år.

– Det är trevligt att göra något en ledig dag som den här. Och vi bor ju i närheten av Stadsparken så det var rätt naturligt att gå hit.

Fast det är osäkert hur mycket lilla Agnes uppskattade musiken och dansen.

– Jag vill ha glass.

Många sökte sig till Stadsparken under dagens nationaldagsfirande.
Nya medborgare hälsades välkomna till Sverige i Rådhuset i dag.

Mer läsning

Annons