Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så förbereder sig Örebroinför studentfirandet

NA listar det du behöver veta om studentutsläppen, kortegevägen, vädret, föräldrar på stan och polisens bevakning av fredagens firande.

Annons

Studentutsläppen

Här är tiderna för de olika skolornas studentutsläpp.

12.00. Tullängsskolan och Wadköpings utbildningscentrum

12.15. Rudbecksskolan

12.30. Risbergska skolan och Kvinnerstaskolan

13.00. Karolinska skolan och Virginska skolan

StudentkortegenKortegen pågår mellan klockan 12 och 14. Den startar i korsningen Änggatan-Drottninggatan och fortsätter sedan Drottninggatan-Storgatan till Järnvägsgatan.

Det finns givetvis en uppenbar risk för trafikstörningar, men ambitionen är att bussarna ska avgå som vanligt från sina ordinarie hållplatser.

Klicka här för att se kortegevägen på en karta.

VädretEnligt både SMHI och yr.no väntas varmt väder, runt 23 grader mitt på dagen, men tyvärr väntas det också falla en del regn. Prognosen har dock skiftat en del under veckans första dagar, så studenterna får hålla tummarna för att regnmolnen byts ut mot en sol på väderkartan när fredagen närmar sig.

Vuxna på stanFrivilliga nattvandrare samlas vid Rådhuset (entrén från Stortorget) klockan 20.00. Kvällen inleds med information från polisen och kommunens fältgrupp, som kommer att ha tio fältassistenter i tjönst under kvällen och natten.

- Vi hoppas på ett 50-tal vuxna, säger fältassistenten Elin Rosenberg. Vi kommer att arbeta åtminstone fram till klockan 03, längre om det behövs.

Polisens presstalesman Mats Nylén säger att det är tacksamt om föräldrar till studenter finns tillgängliga på telefon eller på annat sätt under kvällen så att polisen kan få kontakt med dem om det blir nödvändigt.

Polisen i stanPolisen tillsätter extra resurser både under torsdagen och fredagen med anledning av studentfirandet.

- Vi kommer att finnas ute där ungdomar befinner sig under både dagtid och kvällstid, säger polisen presstalesman Mats Nylén.

Polisen arbetar enligt den så kallade Kronobergsmodellen, en arbetsmetod som syftar till att göra det svårare och mindre lockande för ungdomar att dricka alkohol ute på stan.

Polisen kommer att ingripa mot ungdomar på stan som är berusade eller bär på alkohol och hälla ut all alkohol för ungdomar under 20 år. Om personen är under 18 år kontaktar polisen föräldrarna och ber dem hämta sina barn. Om föräldrarna eller någon annan inte gör det kan polisen kontakta socialtjänsten. En annan åtgärd är att identifiera och ingripa mot kända langare.

Klicka här för att läsa de lokala ordningsstadgarna i Örebro gällande förtäring av alkohol på allmän plats.

Polisen på vägarnaHela veckan fokuserar polisen extra på alkohol och droger i trafiken. Det sker främst på vägar där man vet att ungdomar rör sig.

Nerikes AllehandaNA satsar stort på bevakningen av studentfirandet. På na.se kan du följa firandet hela dagen via live-tv, bildspel och kontinuerligt uppdaterade artiklar. I lördagens papperstidning ägnas åtta sidor åt studenterna.

Mer läsning

Annons