Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så försöker forskarna spåra bakteriernas ursprung

När får vi veta var de multiresistenta tarmbakterierna i Hemfjärden kommer ifrån? Kan Hemfjärden någonsin bli fri från dem?

Annons

Det stora arbetet för att hitta orsaken till bakteriespridningen har inletts. Men arbetet är i sin början.

– Jag kan inte svara på när vi vet vad som orsakat de multiresistenta tarmbakterierna, säger Jana Jass, docent i mikrobiologi som leder forskningsprojektet.

– Vi måste vara helt säkra på resultatet, arbetet måste göras korrekt. I det här läget är det inte bra att ange en tidpunkt när resultatet ska vara framme.

– Systematiska studier behövs för att få reda på var de multiresistenta tarmbakterierna kommer ifrån, fortsätter hon.

Kommer Hemfjärden någonsin att bli fri från de multiresistenta tarmbakterierna? Eller är de här för evigt?

– Det kan man undra, det är en av de stora frågorna ... Men vi vet inte ännu, svarar Hans Fredlund, smittskyddsläkare i länet. Han svarar med antydan av en suck.

– Vissa multiresistenta bakterier bär på dna som gör det svårt för dem att fortplanta sig, då kan de dö ut. Medan andra inte har den ryggsäcken, och kan leva vidare, förklarar han.

Svaret kan finnas den dag Jana Jass har kommit längre i sina analyser.

Men de möjliga spridningsvägarna är många. Fåglarnas avföring. Utsläpp från kommunens stora avloppsverk i Skebäck. Utsläpp från enskilda avlopp från tusentals åretruntbostäder och fritidshus runt Hemfjärden. Boskapens avföring. Multiresistenta tarmbakterier som många utlandsresenärer ovetandes för med sig hem. Eller som följt med importerad mat – även om det är en liten risk för det sista.

Samarbete

Samarbetet mellan forskarna, länsstyrelsen och landstinget inleds nu, för att upptäckten av de multiresistenta bakterierna ska hanteras på en övergripande länsnivå.

– Det är ingen fara för människors hälsa i nuläget, det är viktigt. I nästa vecka ska vi mötas för en genomgång av hela problemet, säger Jana Jass.

– Nu är målet att få fram så mycket som möjligt, för att veta vad det är för typ av multiresistenta bakterier, säger Hans Fredlund.

Det kanske finns flera svar, att det är flera av de utpekade misstänkta bovarna som gett upphov till bakterierna, påpekar han.

– När vi vet vad vi ska inrikta oss på kan vi starta nästa steg – att få bort dem, fortsätter han.

Mer läsning

Annons