Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fyrar du av rättnär du firar nyår

Nyår är fyrverkeriernas högtid. Pyroteknikern Mikael Karlsson i Örebro säljer aldrig så många raketer som dagarna före nyårsafton. Men pjäserna är inte riskfria. Varje år skadas runt 300 personer allvarligt av fyrverkerier.Så här hanterar du dem så säkert som möjligt.

Annons

Mikael Karlsson har sålt fyrverkerier och ordnat stora arrangemang med raketer i sju år. Han har stor erfarenhet av hur man ska hantera pjäserna och menar att nybörjare bör läsa på.

– Man ska läsa allt som står, säger han och visar först upp säkerhetsföreskrifterna som står på själva raketen.

Goda rådTill dem som handlar skickar han också med broschyren ”10 goda råd på stubinen” som är framtagen av Sprängämnesinspektionen, Polisen, Räddningsverket och Svenska brandförsvarsföreningen.

När man handlat är det viktigt att kolla så att raketerna är hela. Mikael Karlsson visar upp exempel på fyrverkeripjäser som man absolut inte ska tända på. Det är en raket med deformerat hölje där locket trillat av, en med krokig pinne och en där pinnen gått av. Skadorna kan göra att raketen skjuter iväg snett, i värsta fall mot personer i närheten.

– Upptäcker man sådana här skador får man gå tillbaka och byta.

Mikael Karlsson tror att det vanligaste felet många gör är att tippa raketerna. Han menar att underlaget är viktigt. Helst ska man ställa ett paket med flera raketer i, en så kallad ”tårta”, på ett plant och hårt underlag. En träplatta är bäst, menar han.

SilvertejpVissa paket är höga och smala och för att vara på den säkra sidan bör man fästa dem med silvertejp runt en pinne nerstucken i marken. Det finns också färdiga trälådor, så kallade ”träkistor”, att köpa för att göra raketuppskjutningen så stadig som möjligt. Då riskerar man inte att de välter och skjuter snett.

– En träplatta gör dessutom att raketerna får bättre skjuts upp i luften, säger Mikael.

Skjuter man i väg en enstaka raket gäller det att förankra ett långsmalt hölje i marken som man ställer raketen i.

De flesta som skadar sig på fyrverkerier får hand- eller ögonskador. Skyddsglasögon är att rekommendera, menar Mikael Karlsson. Han skickar med sådana gratis till sina kunder.

Bort med huvudet

– Sedan måste man bort med huvudet. Man får inte titta ner i rören, säger han.

Öppen plan bäst

När man tänder på fyrverkeriet är det bra att hålla sig så långt ifrån som möjligt. Bästa stället att vara på är en öppen plan där publiken kan stå på minst 30 meters avstånd. Händerna skonar man genom att inte stå och fippla med antändningen. Det gäller att vara väl förberedd och till exempel använda en glödpinne att tända med. Den blåses inte ut så lätt och gör att man kan hålla sig långt ifrån raketen.

När stubinen brinner ska man snabbt gå undan.

Mer läsning

Annons